Resepi Ikan Keli Gulai Berempah Daun Kesum
Bahan-bahan diperlukan:
4 ekor ikan keli (saiz besar)
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 cawan minyak masak
1 cawan air
10 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 inci kunyit
½ inci lengkuas
(Cili kering, bawang merah, kunyit & lengkuas dikisar bersama dengan air)
1 sudu makan serbuk kari
1 cawan santan pekat
7 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
Cara menyediakan dan memasak:
Bersihkan ikan keli dan kelarkan. Gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak masak. Goreng ikan keli sehingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
Masukkan bahan kisar, serbuk kari, santan pekat, daun kesum, dan asam gelugur ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Masukkan ikan keli dan garam. Biarkan mendidih. Hidangkan.
Krdt: Chef Hanieliza 1
Tiada ulasan:
Catat Ulasan