Selasa, 6 November 2018

Gulai Kambing.

     🎀Gulai Kambing🎀
Bahan-bahan:
-1kg        kambing
-1kotak   santan
-2cawan  air

bahan hiris:
-1labu  bawang besar
-2ulas bawang putih
-1inci   halia

  bahan tumis:
-1biji  buah pelaga
-1kuntum bunga cengkih
-1kuntum bunga lawang
-1batang kulit kayu manis
-4tangkai daun kari
bahan pes:
-4sudu besar serbuk kari daging
-2sudu besar serbuk kari ikan
-1sudu besar bawang besar kisar
-1sudu besar cili kisar

Cara-caranya :
✒panaskan ½cawan minyak masak, tumis bahan tumis hingga naik Bau.
✒kemudian masukan bahan hiris masak hingga bawang layu.

✒kemudian masuk bahan pes,masak sehingga pecah minyak, kacau².
✒masukkan kambing biar seketika hingga kambing masak. masak n kacau.
✒masukkan santan n air kacau rata.biar kambing lembut.
✒masukan garam gula secukup rasa.
✒siap untuk dihidangkan.
selamat mencuba.. 



KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE


KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
By: zalindajalil

    💞Bahan A ~ Cheese
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
  💞Bahan B ~ Kek
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
✒Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
✒Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas, susu dan minyak.
✒Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
✒Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
    🎀Penyediaannya🎀

✒Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sediakan loyang berukuran 8 inc
✒Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
✒Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
✒Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
✒Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

 Ni potong masa panas... Tak sabar nak makan hihihi
Sedap sangat... 

Resepi Kuah Steambot Ala-Ala Oden Family Mart

Bahan-bahan yang diperlukan adalah :

Kuah Steambot Ala-Ala Oden Family Mart

→ 1 Pes Asam Pedas (Iday guna brand Adabi)
→ 2-3 Pes Tomyam (Brand Adabi jugak)
→ 1 1/2 liter air (setengah periuk nasi)
→ 1/2 lemon atau limau nipis
→ Garam secukup rasa

Cucuk-Cucuk Steambot (ini ikut suka hati korang la hehe)
→ Seafood Tofu
→ Fish ball
→ Chicken ball

Cara Memasak Steambot Ala-Ala Oden Family Mart :
1. Rebus air dalam periuk sehingga mendidih.
2. Masukkan perencah asam pedas, pes tomyah, perahan lemon dan garam secukup rasa.

3. Kacau seketika dan kemudian bolehlah masukkan bahan-bahan cucuk steambot tu
                            Tada dah siap... 

Pisang goring ragup

        🎀Pisang goring ragup🎀
1cawan tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan tepung jangung
1 biji telor
1 sudu  kecil garam halus
1 sudu kecil yis
Sedikit pewarna kuning
2cawan air

Biar 5 atau 10minit
baru celop Dan goring
Selamat  mencuba..


Jumaat, 2 November 2018

Apam Nasi

Apam Nasi

Bahan-bahan
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula (saya guna gula perang)
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis kering.
Caranya
1.     Kisarkan nasi & gula dengan 1 cawan air hingga hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit, yis & air hingga habis.
2.     Biar 2-3 jam hingga adunan naik berbuih.
3.     Sapu minyak diacuan untuk elak melekat. Kukus sehingga masak.
Nak Lagi Sedap, Buat Cara Ini
Sedap dimakan begitu saja atau digaul dengan kelapa parut yang ditambah sedikit garam.

Kek marble susu

   Kek Marble Susu


Bahan2nya:
1 cwn majerin/mentega
1 cwn gula kastor(¾ cwn bagi yg tak suka manis)
5 biji telur gred B@ 4 biji telur gred A
1 1/2 cwn tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yg disukai

Cara:
Pukul majerin/mentega dan gula hingga putih gebu...
Masukkan telur satu persatu... pukul lagi...
Ayak tepung bersama baking powder...
Masukkan susu tepung ke dlm tepung yg telah diayak...
Masukkan ke dlm adunan sedikit demi sedikit sampai habis...
Masukkan esen vanilla...
Bahagikan kpd beberapa bahagian yg anda suka... letak pewarna...
Sapu loyang 7@8inci dgn butter, alas baking paper.
Senduk adunan... selang selikan warna... buat sampai habis...
Bakar pd suhu 160c(bergantung kpd oven masing²)... api atas bawah... selama 35 hingga 45 minit @ hingga masak...
*Pastikan oven dipanaskn dulu
Selamat mencuba

Khasiat kaki ayam

1. Kaki Ayam Kaya Kolagen
Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi.
Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C.
Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:
Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru yang lebih cepat.
Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.
Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.
Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.
2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh
Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik.
Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang.
Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut Cedera
3. Menyembuhkan Cedera
Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia.
Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kPencernaan
4. Menyihatkan Saluran Pencernaan
Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang sangat lazat.
Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup. Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi lebih sihat.
Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih sihKuku
5. Menjaga Kesihatan Kuku
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku.
Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.
6. Menyihatkan Gusi
Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh.
Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak.
Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gTubuh
7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus.
Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalSemulajadi
8. Membentuk Probiotik Semulajadi
Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan  jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi.
Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi.
Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.
9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh
Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh.
Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanTubuh
10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh
Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain.
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.
Tips Memasak Kaki Ayam
Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh.
Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan.
Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.
Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.
Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.
Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.
Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.
Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...