Khamis, 7 November 2019

Chocolate Japanese Cotton Cheesecake

Chocolate Japanese Cotton Cheesecake.

Loyang digunakan 5' n loyang perlu dilapikkan baking paper n lenserkan keliling loyang dgn mentega@marjerin.
Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu. Menggunakan kaedah bain marie.
     
Bahan
125gm cream cheese@ 6 slice cheese
50gm coklat masakan
15gm gula kastor
40ml minyak jagung
60ml susu coklat dutch lady
30gm tepung jagung-ayak 3 kali
10gm serbuk koko-ayak 3 kali
3 biji telur-diasingkan kuning n putih
50gm gula kastor

1. Double boil cream cheese,coklat masakan,15gm gula kastor n minyak jagung.
2. Kacau menggunakan whisk,tambahkan susu coklat,kacau sebati.
3. Alihkan dr api dapur,masukkan kuning telur satu persatu kedlm adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung jagung n serbuk koko kedlm adunan. Kacau sebati.
5. Dlm bekas berasingan, pukul telur putih dgn menambah 50gm gula sedikit demi sedikit sehingga firm peaks(sekadar bertanduk@melengkung)hentikan mixer.
6. Ambil 1/3 meringue dlm adunan tadi dan kaub balik sehingga habis.
7. Suhu 180 celcius atau mengikut kepanasan ketuhar masing2.

Selamat mencuba

Credit : Juliana Lui
#mahn

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...