Selasa, 22 Januari 2019

mushroom masak china style.

Dried mushroom masak china style..

Bahan :

Dried mushroom
Ayam bahagian kepak
1 bijik bawang besar
4 bawang putih
Halia besar ibu jari
3sudu mkn soya sos
3sudu mkn kicap cair
1sudu kecil t,jagung yg di bancuh sedikit air

Cara :

Rendam dulu mushroom dengan air suam dlm 10-15minit..potong ikut cita rasa ,cuci bersih ,tapiskan

Potong ayam kecil2 ,basuh bersih..

Potong kasar bawang besar dn halia..bawang putih di poting halus

Panaskn kuali ,tumis bawang merah ,bawang putih,dn halia smpai wanggi..masukkn ayam ,tumis seketika..masukkn pulak mushroom,kacau sebati..biarkan ayam masak seketika..masukkn sedikit air ,sos tiram ,sos soya ,kacau rata..bila ayam dh masak last sekali masukkn tepung jagung yg dh di bancuh air tadi..perasakan dgn sedikit garam klau kurang masin..biarkn kuah menjadi pekat tutup api..siaaappp..

Selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...