Selasa, 6 November 2018
Pisang goring ragup
1cawan tepung gandum
1cawan tepung beras
1cawan tepung jangung
1 biji telor
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil yis
Sedikit pewarna kuning
2cawan air
Biar 5 atau 10minit
baru celop Dan goring
Selamat mencuba..
Jumaat, 2 November 2018
Apam Nasi
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan gula (saya guna gula perang)
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis kering.
2. Biar 2-3 jam hingga adunan naik berbuih.
3. Sapu minyak diacuan untuk elak melekat. Kukus sehingga masak.
Kek marble susu
Bahan2nya:
1 cwn majerin/mentega
1 cwn gula kastor(¾ cwn bagi yg tak suka manis)
5 biji telur gred B@ 4 biji telur gred A
1 1/2 cwn tepung gandum
3 sudu besar susu tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yg disukai
Cara:
Pukul majerin/mentega dan gula hingga putih gebu...
Masukkan telur satu persatu... pukul lagi...
Ayak tepung bersama baking powder...
Masukkan susu tepung ke dlm tepung yg telah diayak...
Masukkan ke dlm adunan sedikit demi sedikit sampai habis...
Masukkan esen vanilla...
Bahagikan kpd beberapa bahagian yg anda suka... letak pewarna...
Sapu loyang 7@8inci dgn butter, alas baking paper.
Senduk adunan... selang selikan warna... buat sampai habis...
Bakar pd suhu 160c(bergantung kpd oven masing²)... api atas bawah... selama 35 hingga 45 minit @ hingga masak...
*Pastikan oven dipanaskn dulu
Selamat mencuba
Khasiat kaki ayam
1. Kaki Ayam Kaya Kolagen
Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi kolagen yang sangat tinggi.
Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin C.
Kolagen adalah salah satu bahan khas yang diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:
Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru yang lebih cepat.
Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.
Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.
Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.
2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh
Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik.
Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan tulang.
Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah lanjut Cedera
3. Menyembuhkan Cedera
Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula saraf, otot dan tulang manusia.
Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kPencernaan
4. Menyihatkan Saluran Pencernaan
Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan tulang rawan yang sangat lazat.
Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen, kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup. Khasiat dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi lebih sihat.
Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih sihKuku
5. Menjaga Kesihatan Kuku
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin, dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku.
Kaki ayam yang dimasak biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh kuku.
6. Menyihatkan Gusi
Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh.
Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang sangat banyak.
Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin. Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gTubuh
7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga, magnesium, kalsium dan fosforus.
Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalSemulajadi
8. Membentuk Probiotik Semulajadi
Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan jenis mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi.
Agen gelatin yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam membentuk probiotik semula jadi.
Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.
9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh
Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh.
Salah satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon pembiakan baik untuk lelaki dan wanTubuh
10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh
Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain.
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa tidur.
Tips Memasak Kaki Ayam
Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh.
Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan.
Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan menghilangkan semua potensi bakteria.
Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.
Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.
Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.
Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.
Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.
Rabu, 31 Oktober 2018
Kek karamel pelangi
-3sudu besar gula
-3sudu besar air panas
👉Buat karamelnya, tabur gula dalam loyang, masak atas api kecil sehingga warna keperangan kemudian tuang air panas pelahan²,kacau rata tutup api dan ketepi kan.
Bahan B:-Puding.
-½tin susu cair
-1cawan gula kastor
-1sudu kecil esen vanila
-3biji kuning telur
👉Pukul kuning telur, esen vanila, gula hingga larut. Kemudian masukan susu cair kacau rata sebati. Ketepikan sebentar.
✔kalau nak puding tebal boleh tamabh
1tin susu cair persamaan 3biji kuning telur n 1biji telur kuning putih ye.
Bahan C:-kek.
-1½ cawan tepung gandum
-3biji kuning telur
-½cawan. Gula
-1sudu kecil serbuk penaik
-45ml. Minyak masak
-135ml air biasa
👉Pukul kuning telur dan gula hingga gula larut.
👉Kemudian masukan minyak masak kacau² masukkan tepung n serbuk penaik kacau lagi dan tidak berketul.
👉Akhir sekali masukan air kacau sebati. Ketepikan
Bahan D:-merinque
-6biji. Putih telur
-½cawan gula halus
-1sudu kecil cream tatar
👉Pukul putih telur hingga berbuih, masukan gula dan cream of tatar. Pukul lagi sehingga bertanduk dan putih gebu. Bila diterbalik kan tidak jatuh aduban.tepikan.
👉Tuang bahan B ke dalam bahan A. Kacau².ketepikan.
👉Bahan C dikaup balik kan dengan bahan D. Bila dah sebati boleh dibahagikan beberapa bahagian dan letak warna pink, kuning n hijau. Kemudian tuang atas bahan AB, berselang-seli.
👉panaskan over terlebih tedahulu. Bakar pada suhu 160-180' selama 1jam. Sejukkan dahulu baru terbalik kan diatas pinggan.
💕Kalau nak puding tebal.
➖3biji telur kuning
➖1biji telur
➖70gm gula
➖1tin susu cair
➖1sudu kecil
Selasa, 30 Oktober 2018
Nasi goreng ikan bilis
Segegam ikan bilis-digoreng garing
2biji telur digoreng hancur
Semangkuk kecil isi ayam digoreng
Bahan kisar:
8tangkai cili padi
2tangkai cili merah
1labu bawang besar
2ulas bawang putih
Segegam ikan bilis
Sabtu, 27 Oktober 2018
Puding karamel
6 biji telur
½ tin susu pekat manis
1 tin susu cair
1 cawan gula
1sudu besar tepung jagung *
1sudu besar tepung kastard *
2sudu besar air suam *
Bahan yg tanda * disatu kan dalam mangkuk.
1sudu kecil esen vanilla
Bahan karamel :
4 sudu besar gula.
2sudu besar air
Cara-cara :
👉buat karamel dulu. Masak gula hingga warna keperangan masuk kan air kacau rata tutup api tuang dalam loyang tepikan.
👉Dalam mangkuk,pukul manja telur, esen vanila hingga sebati.
👉Masukkan gula, susu cair, susu pekat dah bahan bancuh tepung kacau² rata kemudian tuang kedalam loyang karamel tadi .
👉Panas kan pengukus.
👉Kemudian kukus selama 30minit
👉terbalik kan dalam pinggan kemudian siap dalan peti sejuk sedap makan sejuk².
Ayam kicap viral
AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng. 2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...

-
Ayam korek-korek 👉🏼3 keping dada ayam hiris perap dgn sesudu tepung jagung, garam kunyit, goreng garing ketepikn 👉🏼Minyak ayam buang...
-
Antara bahagian yang paling saya suka tentang kek ialah masa menulis. Dah lama tinggalkan sekolah, jadi kita menulis atas kek aje lah. Bukan...
-
Siapa sni suka mkn keropok ni....kmi pggl keropok bawang..hmpa pggl keropok ap ye...Bila dh bosan xtw nk buat apa...jd kita buat keropok je...