Khamis, 14 Mac 2019

*Nasi Lemak Kukus*

Nasi Lemak Pandan💚💚💚masak sambal nasi lemak nak sedap nina  tak letak bawang putih dan halia.Nina guna bawang besar&bawang merah je 3,4hari  tak masuk peti ais pun sambal tak basi.

Sambal nak sedap nak tahan lama nak kaler dia merah gelap kena masak hingga betul2 pecah minyak.Minyak untuk menumis tu nina guna minyak yang lebihan goreng ikan bilis Nasi nak bagi cantik berderai lambat basi nina kukus...

*Sambal Nasi Lemak*

-3genggam cili kering potong cuci bersih dan rebus hingga lembut
-3biji bawang besar
-7ulas bawang merah
-belacan sikit je
*kisar cili kering,bawang besar,bawang merah dan belacan bersama sedikit air
*1keping asam keping@sedikit asam jawa
*gula(nak guna gula melaka pun boleh lagi sedap)
*garam secukup rasa
*minyak untuk menumis

*tumis bahan kisar hingga betul2 garing
*kalau pekat sangat boleh tambah air sikit
*masukkan asam keping masak@reneh lagi hingga pecah minyak
*perasakan gula garam,ikan bilis nina masukkan sikit je dalam sambal tu

*Nasi Lemak Kukus*
-beras(cuci bersih)
-santan(sukatan santan ni sama dengan paras beras)
*santan tu campur air sikit xnak bagi nasi berat@muak sangat)
-2helai daun pandan
-1sudu kecil garam
-2sudu besar minyak masak
-3,4ulas bawang merah
-1inci halia
*nak buat nasi lemak pandan boleh kisar 3,4helai daun pandan dan tapis

*panaskan kukusan
*satukan semua bahan dalam bekas tahan panas(nina guna loyang)
*kukus nasi hingga masak
-nasi cantik berderai,tak berkerak dan lambat basi

Ahad, 17 Februari 2019

Kek butter cheese

KEK BUTTER CHEESE 💞
👉Bahan ayak:
2cawan tepung gandum
1sudu kecil serbuk penaik
👉bahan-bahan:
250gm    butter
200gm    cream cheese tatura
1cawan   gula halus
5biji          telur
1sudu kecil esen vanila
   💕cara-caranya:
➡️mix butter, gula hingga gebu dan kembang. 
➡️masuk kan telur satu persatu mix lagi hingga gebu. 
➡️masukkan cream cheese mix dan masukan esen vanila mix lagi hingga betul² gebu. 
➡️kemudian masukkan bahan ayak, kaup balik kan sehingga sebati dan sekata. 
➡️sapu loyang dengan butter ataupun marjerin kemudian tuang adunan. 
➡️panaskan oven 10minit dulu, baru masukkan adunan dan bakar selama 50minit suhu 160darjah ikut oven masing². 



Dah boleh makan. 

Sabtu, 9 Februari 2019

Kuih cara manis

Kuih cara manis......

RESEPI KUIH CARA MANIS

2 Cawan tepung gandum
1 Biji telur
1 Cawan santan pekat@guna  kara pun boleh
1 Cawan air
1 Cawan air pandan (3 helai daun pandan di blend dgn secawan air)
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Gula (sebagai inti)
Minyak masak (sapu pada acuan)

Campur tepung gandum/telur/air pandan/air/santan/garam. Kacau hingga sebati. Kemudian tapis.. Panaskan acuan.. Sapu minyak pada acuan kemudian tuang adunan tadi. Letak gula ditengah kemudian tutup dgn penutup dlm 5-7 minit. Dh masak boleh keluarkan kuih cara tersebut.. Selamat mencuba..


Jumaat, 8 Februari 2019

Aiskrim Homemade

Pada mereka yg nak resepi tadi.. Ni sy share ..

Aiskrim Homemade

1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sdbesar tpg jagung..

Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau
Sejukkkan dulu..
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanila
Mixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu..
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal..
Letakkan perisa yg uolls suka..
Bekukan semalaman

Slmt mencuba

Kredit Resepi : Zamzuraini Mat Akhir

Rabu, 23 Januari 2019

Selasa, 22 Januari 2019

mushroom masak china style.

Dried mushroom masak china style..

Bahan :

Dried mushroom
Ayam bahagian kepak
1 bijik bawang besar
4 bawang putih
Halia besar ibu jari
3sudu mkn soya sos
3sudu mkn kicap cair
1sudu kecil t,jagung yg di bancuh sedikit air

Cara :

Rendam dulu mushroom dengan air suam dlm 10-15minit..potong ikut cita rasa ,cuci bersih ,tapiskan

Potong ayam kecil2 ,basuh bersih..

Potong kasar bawang besar dn halia..bawang putih di poting halus

Panaskn kuali ,tumis bawang merah ,bawang putih,dn halia smpai wanggi..masukkn ayam ,tumis seketika..masukkn pulak mushroom,kacau sebati..biarkan ayam masak seketika..masukkn sedikit air ,sos tiram ,sos soya ,kacau rata..bila ayam dh masak last sekali masukkn tepung jagung yg dh di bancuh air tadi..perasakan dgn sedikit garam klau kurang masin..biarkn kuah menjadi pekat tutup api..siaaappp..

Selamat mencuba.


Sabtu, 12 Januari 2019

Nasi goreng ayam

~Bahan² nasi goreng~
⇨4cawan nasi sejuk.
⇨200gram  isi ayam dipotong dadu.
⇨sedikit lobak merah
⇨sedikit sawi
⇨sedikit sayur kobis
⇨1ulas bawang merah-cincang.
⇨2ulas bawang putih-diketuk.
⇨4tangkai cili padi -diketuk
⇨garam gula secukup rasa.
⇨1biji telur
⇨2sudu besar cili kisar, sos cili, sos tiram.
⇨Kicap secukupnya
-Panaskan minyak,masukan bawang merah dan bawang putih serta cili padi sehingga naik Bau.
-masukan cili kisar,sos cili dan sos tiram,kacau bagi rata.
-masukan isi ayam,lobak merah,sayur kobis masak seketika sehingga ayam tu masak.
-masukan sedikit air,garam,gula kacau sebati.
-masukan nasi kacau rata.last masukan sawi dan kicap kacau lagi pecah kan telur kacau sebati dan sekata.siap.
 🍒~Bahan ayam celup tepung.~
-6 ketul.   Ayam
-2cwn tepung gandum
-2cwn tepung beras
-2cwn tepung jagung
-1sudu kecil serbuk cili.
-sedikit garam dan serbuk kunyit
🍁Gaul semua bahan ⇧⇧ sehingga sebati. Kemudian goreng garing siap.
Boleh dihidangkan bersama nasi berserta sup kosong.


Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...