Rabu, 25 September 2019

Churros

RESEPI CHURROS

1 cwn air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*

1 cwn tepung gandum
1 bj telur B

Cara2:

1. Satukn bahan2 bertanda * dlm kuali (sy guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut... dn mentega tu cair...

2. TUTUP api, masukkn tepung sikit2 smbil kacau dgn senduk... Trs je balik2 kn tepung tu smpai doh yg lembut terhasil... Klau doh tu berketul2, pedulikn jee...

3. Telur pukul dadar sikit dn tuang dlm doh. Doh masih panas, jd trs je uli2 dgn senduk... Bila doh dh sejuk sikit dn blh dipegang, uli la dgn tgn smpai betul2 sebati dn xde lg ketul2 tepung.
Tips : Doh yg cantik adalah doh yg licin dn agak kenyal. Tak melekat2 dekat tgn.

4. Masukkn doh dlm piping bag... Guna star nozle dan paipkn ats dulang yg dialas baking paper (tujuan xnk bg melekat je...)
Sementara dok paip Churros tu, blh la panaskn kuali minyak.

5. Goreng sehingga keemasan dn diangkat.

6. Sira dgn gula icing dn sedikit serbuk cinnamon. Lbh umph klau dip dlm sos coklat.

SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°°

100g coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
- cairkn secara double boile

Tips :

1. Ada bberapa resepi Churros yg sy dh try, bg sy ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dlm...
Ada resepi sy buat, Churros sy keras mcm belimbing besi... sbb tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dh cukup yee... klau lebih, kompen blh baling dinding.

2. Masa nk masukkn  tepung, kebykkn resepi suh perlahankn api... Tapi sy TUTUP API masa tu...
Ikut petua, Jgn uli tepung dgn air yg menggelegak... Ini utk mndptkn churros yg berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lbh lama...

3. Klau agak2 doh panas lg, x blh nk uli dgn tgn... blh je tunggu kejap, no hal 😁 Take ur time utk uli doh bg licin yee... x perlu trgesa2 sbb kuih ni xde istilah bantat ke ape...

4. Seelok2nya guna piping bag yg tebal klau xnk 10 kali tukar bag... klau piping bag nipis, kompom pecah.

5. Guna star nozle utk corak belimbing yg cantik. Klau nk guna acuan samprit pn blh. Pd yg x pentingkn rupa, nk gentel je pun xde masalah hehee...
Saiz Churros sy ni, agak2 dlm 2 inci setiap satu.

6. Pd yg expert pro master (hehee...) blh je paip trs dlm minyak yg panas...
Sy cuma amatur, jd sy paip dulu smua dlm dulang... sbb nk standardkn saiz. Pastu br campak smua sekali dlm kuali... masak pn seragam je...

Kredit: BBOS  Hasmunierni Mohamad

Selasa, 24 September 2019

Kari ikan tongkol.


Kari Ikan Tongkol.
  🖤Bahan-bahan diperlukan:
-1 ekor ikan tongkol hitam sederhana besar
-2 biji terung , 10 biji tomato cherry, dibersihkan dan di belah-belah.
-2 susu besar serbuk kari ketam adabi, 1 sudu besar serbuk kari ayam dan daging adabi, 1 sudu besar serbuk cili
  👉🏽bahan kisar
-5 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-1 inci halia
  👉🏽 rempah penumis
-1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 5 biji cengkih, 3 biji buah pelaga, secubit biji sawi
-1 senduk santan kara
-1/2 gelas air asam jawa cair
-garam, serbuk perasa dan air secukupnya
-minyak untuk menumis.
🖤Cara menyediakan dan memasak:
🎀ikan dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa untuk 10 minit.
🎀serbuk kari ketam, ayam dan serbuk cili di satukan dan di campur dgn setengah gelas air. kacau hingga sebati menjadi pes
🎀panaskan kuali untuk menumis rempah penumis, diikuti dengan bahan2 kisar. tumis hingga kekuningan dan naik bau.
🎀masukkan pes 3 jenis serbuk tadi dan tumis lagi sehingga ringan dan garing.
🎀masukkan air asam jawa cair, dan kacau. biarkan mendidih.
🎀cuci sekali lagi ikan yang telah direndam dgn air asam tadi dan masukkan kedalam kuah yang telah mendidih, di ikuti dengan terung dan santan. biarkan mendidih sekali lg.
🎀setelah mendidih, sekiranya kuah tidak cukup atau terlalu pekat tambah air secukupnya. masukkan garam dan serbuk perasa.
🎀akhir sekali, selepas mendidih dgn sempurna, masukkan tomato dan tutup tudung periuk biarkan 3 minit sebelum tutup api.
dah sedia untuk dihidang..!


Selasa, 27 Ogos 2019

MUFFIN COKLAT CHIP

RESEPI MUFFIN COKLAT CHIP
.
.
Bahan-bahan:
• 1 3/4 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan serbuk koko
• 1 cawan gula perang
• 1 sk baking powder
• 1 sk soda bikarbonat
• 1/2 sk garam
• 1 cawan fresh milk
• 1 biji telor (pukul sikit)
• 1/3 cawan minyak @ butter yang dicairkan
• 1 sk esen vanila
• Choc chips secukupnye
.
Cara-cara:
1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata, masukkan campuran tepung tadi, kacau rata, masukkan choc chips.

3. Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar suhu 170 api atas bawah, ikut oven masing-masing selama 20 minit @ hingga masak.

4. Tips untuk memastikan kejadian muffin yang gebu dan moist pastikan kacau campuran bahan kering dan basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yang kering dan keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar untuk menghasilkan muffin yang kembang montoks naiknya ok.


Selasa, 13 Ogos 2019

AYAM MASAK BERIANI RINGKAS. 

 🍄Bahan-Bahan:
Ayam - dipotong kecil
Rempah Beriani

Serbuk Kunyit
Bawang Kuning - dipotong dadu
Sos Tomato
Serbuk Stok Ayam
Air secukupnya
Garam dan Gula secukup rasa
Minyak - untuk menggoreng
      🍄Bahan Tumis (Dikisar):
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
    🍄Cara Membuatnya:
1. Ayam dilumur dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng sehingga 3/4 masak. Ketepikan.

 Ayam dibersihkan.
 Ayam digaul dengan serbuk kunyit n garam.

Digoreng ½masak.

2. Panaskan minyak, tumis Bahan Tumis tadi sehingga pecah minyak.


3. Masukkan bawang kuning, masak sehingga layu.

4. Masukkan sos tomato, rempah beriani, serbuk stok ayam, garam dan gula. Kacau sebati.

5. Masukkan ayam dan air, biarkan masak hingga kuah pekat. Sedia untuk dihidangkan.


    ❤SELAMAT MENCUBA!❤

Rabu, 22 Mei 2019

Ayam Panggang Ala kenny Rogers

   Bahan-bahannya:
1labu.      Bawang besar
2ulas.       Bawang putih
1inci.        Halia
1sudu besar.   Marjerin
2sudu besar.   Minyak zaitun
1sudu besar.    Gula
1sudu kecil.     Garam
1kiub.              Pati ayam
💘Kisar semua bahan di atas 👆🏽👆🏽
Sekor ayam dibersihkan
Daun oregano
½botol kecil Sos lada hitam
2sudu besar. Sos tiram
1sudu kecil.  Lada sulah
👉🏽Semua tadi digaul bersama dan perap ayam selama 1jam atau lama lagi...Lagi lama lagi sedap..

👉🏽Kemudian bakar 160'c selama 1jam
👉🏽Siap untuk dihidang kan



Isnin, 20 Mei 2019

Onde-onde atau buah melaka

      ❤Onde onde❤
  Bahannya:
-4cawan  tepung pulut
-1cawan air pandan tambah sedikit pewarna
(ikut warna yg nak)
-gula melaka atau gula nisan(potong dadu kecil)
-kepala parut putih secukupnya

  Caranya:
-tepung pulut n air dibancuh sehingga menjadi doh.
-buat bulat² masukan inti gula melaka/nisan,bulatkan balik
-buat sampai habis.Kemudian rebus biar sehingga doh tu timbul angkat dan gaul ngan kelapa parut yg sudah dicampur sedikit garam.
-siap......





Biskut samperit susu

Samperit susu...
bahan2
1/2 cawan marjerin
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung jagung
1sb tepung kastad
1 titis pewarna kuning
1/2 tutup botol esen vanilla
Ceri dipotong dadu secukupnya

cara2
1) campur butter, susu pekat manis dan esen vanilla kemudian kacau dgn senduk ( bagi sebati je)
2) titis pewarna dlm adunan dan kacau bg warna rata
3) masuk 1 cawan tepung jagung, dan 1sb tepung kastad ke dlm adunan dan kacau sebati. kemudian, masukkan baki 1
cawan tepung jagung sikit demi sedikit sampai adunan menjadi dok doh (agak2 jgn terlalu keras dan jgan terlalu lembik) yg licin.
4) letak doh dlm acuan semperit dan tekan atas dulang yg telah di sapu butter.
5) letak coklat cip atau ceri di atas bunga semperit sebagai hiasan.
6) panaskan oven api atas bawah selama 5 minit dgn suhu 170'c
7) setelah oven panas, turunkan suhu oven ke 160'c. bakar biskut tadi selama 25minit atau sampai biskut masak ( bila tolak sikit, biskut tu berenjak dr tempatnya)






Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...