Rabu, 22 Mei 2019

Ayam Panggang Ala kenny Rogers

   Bahan-bahannya:
1labu.      Bawang besar
2ulas.       Bawang putih
1inci.        Halia
1sudu besar.   Marjerin
2sudu besar.   Minyak zaitun
1sudu besar.    Gula
1sudu kecil.     Garam
1kiub.              Pati ayam
💘Kisar semua bahan di atas 👆🏽👆🏽
Sekor ayam dibersihkan
Daun oregano
½botol kecil Sos lada hitam
2sudu besar. Sos tiram
1sudu kecil.  Lada sulah
👉🏽Semua tadi digaul bersama dan perap ayam selama 1jam atau lama lagi...Lagi lama lagi sedap..

👉🏽Kemudian bakar 160'c selama 1jam
👉🏽Siap untuk dihidang kan



Isnin, 20 Mei 2019

Onde-onde atau buah melaka

      ❤Onde onde❤
  Bahannya:
-4cawan  tepung pulut
-1cawan air pandan tambah sedikit pewarna
(ikut warna yg nak)
-gula melaka atau gula nisan(potong dadu kecil)
-kepala parut putih secukupnya

  Caranya:
-tepung pulut n air dibancuh sehingga menjadi doh.
-buat bulat² masukan inti gula melaka/nisan,bulatkan balik
-buat sampai habis.Kemudian rebus biar sehingga doh tu timbul angkat dan gaul ngan kelapa parut yg sudah dicampur sedikit garam.
-siap......





Biskut samperit susu

Samperit susu...
bahan2
1/2 cawan marjerin
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung jagung
1sb tepung kastad
1 titis pewarna kuning
1/2 tutup botol esen vanilla
Ceri dipotong dadu secukupnya

cara2
1) campur butter, susu pekat manis dan esen vanilla kemudian kacau dgn senduk ( bagi sebati je)
2) titis pewarna dlm adunan dan kacau bg warna rata
3) masuk 1 cawan tepung jagung, dan 1sb tepung kastad ke dlm adunan dan kacau sebati. kemudian, masukkan baki 1
cawan tepung jagung sikit demi sedikit sampai adunan menjadi dok doh (agak2 jgn terlalu keras dan jgan terlalu lembik) yg licin.
4) letak doh dlm acuan semperit dan tekan atas dulang yg telah di sapu butter.
5) letak coklat cip atau ceri di atas bunga semperit sebagai hiasan.
6) panaskan oven api atas bawah selama 5 minit dgn suhu 170'c
7) setelah oven panas, turunkan suhu oven ke 160'c. bakar biskut tadi selama 25minit atau sampai biskut masak ( bila tolak sikit, biskut tu berenjak dr tempatnya)






Khamis, 14 Mac 2019

*Nasi Lemak Kukus*

Nasi Lemak Pandan💚💚💚masak sambal nasi lemak nak sedap nina  tak letak bawang putih dan halia.Nina guna bawang besar&bawang merah je 3,4hari  tak masuk peti ais pun sambal tak basi.

Sambal nak sedap nak tahan lama nak kaler dia merah gelap kena masak hingga betul2 pecah minyak.Minyak untuk menumis tu nina guna minyak yang lebihan goreng ikan bilis Nasi nak bagi cantik berderai lambat basi nina kukus...

*Sambal Nasi Lemak*

-3genggam cili kering potong cuci bersih dan rebus hingga lembut
-3biji bawang besar
-7ulas bawang merah
-belacan sikit je
*kisar cili kering,bawang besar,bawang merah dan belacan bersama sedikit air
*1keping asam keping@sedikit asam jawa
*gula(nak guna gula melaka pun boleh lagi sedap)
*garam secukup rasa
*minyak untuk menumis

*tumis bahan kisar hingga betul2 garing
*kalau pekat sangat boleh tambah air sikit
*masukkan asam keping masak@reneh lagi hingga pecah minyak
*perasakan gula garam,ikan bilis nina masukkan sikit je dalam sambal tu

*Nasi Lemak Kukus*
-beras(cuci bersih)
-santan(sukatan santan ni sama dengan paras beras)
*santan tu campur air sikit xnak bagi nasi berat@muak sangat)
-2helai daun pandan
-1sudu kecil garam
-2sudu besar minyak masak
-3,4ulas bawang merah
-1inci halia
*nak buat nasi lemak pandan boleh kisar 3,4helai daun pandan dan tapis

*panaskan kukusan
*satukan semua bahan dalam bekas tahan panas(nina guna loyang)
*kukus nasi hingga masak
-nasi cantik berderai,tak berkerak dan lambat basi

Ahad, 17 Februari 2019

Kek butter cheese

KEK BUTTER CHEESE 💞
👉Bahan ayak:
2cawan tepung gandum
1sudu kecil serbuk penaik
👉bahan-bahan:
250gm    butter
200gm    cream cheese tatura
1cawan   gula halus
5biji          telur
1sudu kecil esen vanila
   💕cara-caranya:
➡️mix butter, gula hingga gebu dan kembang. 
➡️masuk kan telur satu persatu mix lagi hingga gebu. 
➡️masukkan cream cheese mix dan masukan esen vanila mix lagi hingga betul² gebu. 
➡️kemudian masukkan bahan ayak, kaup balik kan sehingga sebati dan sekata. 
➡️sapu loyang dengan butter ataupun marjerin kemudian tuang adunan. 
➡️panaskan oven 10minit dulu, baru masukkan adunan dan bakar selama 50minit suhu 160darjah ikut oven masing². 



Dah boleh makan. 

Sabtu, 9 Februari 2019

Kuih cara manis

Kuih cara manis......

RESEPI KUIH CARA MANIS

2 Cawan tepung gandum
1 Biji telur
1 Cawan santan pekat@guna  kara pun boleh
1 Cawan air
1 Cawan air pandan (3 helai daun pandan di blend dgn secawan air)
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Gula (sebagai inti)
Minyak masak (sapu pada acuan)

Campur tepung gandum/telur/air pandan/air/santan/garam. Kacau hingga sebati. Kemudian tapis.. Panaskan acuan.. Sapu minyak pada acuan kemudian tuang adunan tadi. Letak gula ditengah kemudian tutup dgn penutup dlm 5-7 minit. Dh masak boleh keluarkan kuih cara tersebut.. Selamat mencuba..


Jumaat, 8 Februari 2019

Aiskrim Homemade

Pada mereka yg nak resepi tadi.. Ni sy share ..

Aiskrim Homemade

1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sdbesar tpg jagung..

Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau
Sejukkkan dulu..
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanila
Mixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu..
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal..
Letakkan perisa yg uolls suka..
Bekukan semalaman

Slmt mencuba

Kredit Resepi : Zamzuraini Mat Akhir

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...