Ahad, 16 September 2018

Donut gebu

Donut gebu. 
½kg                      Tepung gandum 
3sudu makan      Susu pekat 
3sudu makan       Marjerin 
1peket                   Yis maurifan
1cawan                  air suam kuku
1sudu makan           gula pasir 
   Cara-cara :
👉satu kan dalam bekas yis,gula dan air suam biarkan sehingga naik buih.
👉Dalam bekas lain,masukkan tepung,susu,marjerin dan serbuk penaik double action,digaul dan diramas-ramas hingga menjadi seperti serbuk atau berderai.
👉kemudian tuang bancuhan yis tadi. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Tambah air jika perlu. 
👉rehat 10minit, kemudian tumbuk² utk buang angin.kemudian uli lagi.
👉canaikan dan terap acuan donut,kemudian boleh digoreng dan tos.
👉tunggu donut sejuk boleh gaul dengan gula halus atau topping kesukaan.
✨Doh ini juga boleh buat pau,roti sosej, burger malaysia dan macam² boleh buat.. 







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...