½kg Tepung gandum
3sudu makan Susu pekat
3sudu makan Marjerin
1peket Yis maurifan
1cawan air suam kuku
1sudu makan gula pasir
Cara-cara :
👉satu kan dalam bekas yis,gula dan air suam biarkan sehingga naik buih.
👉Dalam bekas lain,masukkan tepung,susu,marjerin dan serbuk penaik double action,digaul dan diramas-ramas hingga menjadi seperti serbuk atau berderai.
👉kemudian tuang bancuhan yis tadi. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Tambah air jika perlu.
👉rehat 10minit, kemudian tumbuk² utk buang angin.kemudian uli lagi.
👉canaikan dan terap acuan donut,kemudian boleh digoreng dan tos.
👉tunggu donut sejuk boleh gaul dengan gula halus atau topping kesukaan.
✨Doh ini juga boleh buat pau,roti sosej, burger malaysia dan macam² boleh buat..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan