Selasa, 17 Mac 2020

Kuih Rose / Kuih Goyang

Kuih Rose / Kuih Goyang
resepi : Kak Emma (Nanny Emma Emma)
Dicuba oleh JJ Pau Mawar

bahan-bahan :
500g tepung beras cap gajah 3
1 cawan gula halus
2 biji telur
250ml santan kotak kara
Secubit kapur (cairkan)
1 sudu kecil garam
400ml air
Sedikt essen rose (JJ tambah )
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Campur kesemua bahan ( kecuali air ). Dikacau rata.
2. Masuk kan air sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati. Kemudian ditapis.
3. Panaskan minyak dgn api yg sederhana. Letak kan acuan kosong kedalam kuali & biarkan sehingga betul panas.
4. Celup acuan panas tadi kedalam adunan (pastikan acuan tidak tenggelam) hampir paras rata. Kemudian celup acuan kedalam kuali. Biarkan dalam 10 saat sebelum menggoyang acuan untuk keluarkan kuih.
5. Setelah kuih keluar, biarkan acuan didalam kuali & setelah beberapa saat kemudian ulang process mencelup & menggoyang.
6. Angkat kuih apabila agak kecoklatan & toskan. Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.....





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...