Kuih cara manis......
RESEPI KUIH CARA MANIS
2 Cawan tepung gandum
1 Biji telur
1 Cawan santan pekat@guna kara pun boleh
1 Cawan air
1 Cawan air pandan (3 helai daun pandan di blend dgn secawan air)
Sedikit pewarna hijau
Sedikit garam
Gula (sebagai inti)
Minyak masak (sapu pada acuan)
Campur tepung gandum/telur/air pandan/air/santan/garam. Kacau hingga sebati. Kemudian tapis.. Panaskan acuan.. Sapu minyak pada acuan kemudian tuang adunan tadi. Letak gula ditengah kemudian tutup dgn penutup dlm 5-7 minit. Dh masak boleh keluarkan kuih cara tersebut.. Selamat mencuba..
Sabtu, 9 Februari 2019
Jumaat, 8 Februari 2019
Aiskrim Homemade
Pada mereka yg nak resepi tadi.. Ni sy share ..
Aiskrim Homemade
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sdbesar tpg jagung..
Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau
Sejukkkan dulu..
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanila
Mixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu..
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal..
Letakkan perisa yg uolls suka..
Bekukan semalaman
Slmt mencuba
Kredit Resepi : Zamzuraini Mat Akhir
Aiskrim Homemade
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sdbesar tpg jagung..
Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau
Sejukkkan dulu..
Baru letakkan 1sdbesar ovallate dan 1sdkecil esen vanila
Mixerkan bhn ni tahap max mgkin dlm 30 min atau sampai gebu..
Nak tahu gebu ke x.. Bhn jadi 2x ganda dari asal..
Letakkan perisa yg uolls suka..
Bekukan semalaman
Slmt mencuba
Kredit Resepi : Zamzuraini Mat Akhir
Rabu, 23 Januari 2019
Selasa, 22 Januari 2019
mushroom masak china style.
Dried mushroom masak china style..
Bahan :
Dried mushroom
Ayam bahagian kepak
1 bijik bawang besar
4 bawang putih
Halia besar ibu jari
3sudu mkn soya sos
3sudu mkn kicap cair
1sudu kecil t,jagung yg di bancuh sedikit air
Cara :
Rendam dulu mushroom dengan air suam dlm 10-15minit..potong ikut cita rasa ,cuci bersih ,tapiskan
Potong ayam kecil2 ,basuh bersih..
Potong kasar bawang besar dn halia..bawang putih di poting halus
Panaskn kuali ,tumis bawang merah ,bawang putih,dn halia smpai wanggi..masukkn ayam ,tumis seketika..masukkn pulak mushroom,kacau sebati..biarkan ayam masak seketika..masukkn sedikit air ,sos tiram ,sos soya ,kacau rata..bila ayam dh masak last sekali masukkn tepung jagung yg dh di bancuh air tadi..perasakan dgn sedikit garam klau kurang masin..biarkn kuah menjadi pekat tutup api..siaaappp..
Selamat mencuba.
Bahan :
Dried mushroom
Ayam bahagian kepak
1 bijik bawang besar
4 bawang putih
Halia besar ibu jari
3sudu mkn soya sos
3sudu mkn kicap cair
1sudu kecil t,jagung yg di bancuh sedikit air
Cara :
Rendam dulu mushroom dengan air suam dlm 10-15minit..potong ikut cita rasa ,cuci bersih ,tapiskan
Potong ayam kecil2 ,basuh bersih..
Potong kasar bawang besar dn halia..bawang putih di poting halus
Panaskn kuali ,tumis bawang merah ,bawang putih,dn halia smpai wanggi..masukkn ayam ,tumis seketika..masukkn pulak mushroom,kacau sebati..biarkan ayam masak seketika..masukkn sedikit air ,sos tiram ,sos soya ,kacau rata..bila ayam dh masak last sekali masukkn tepung jagung yg dh di bancuh air tadi..perasakan dgn sedikit garam klau kurang masin..biarkn kuah menjadi pekat tutup api..siaaappp..
Selamat mencuba.
Sabtu, 12 Januari 2019
Nasi goreng ayam
~Bahan² nasi goreng~
⇨4cawan nasi sejuk.
⇨200gram isi ayam dipotong dadu.
⇨sedikit lobak merah
⇨sedikit sawi
⇨sedikit sayur kobis
⇨1ulas bawang merah-cincang.
⇨2ulas bawang putih-diketuk.
⇨4tangkai cili padi -diketuk
⇨garam gula secukup rasa.
⇨1biji telur
⇨2sudu besar cili kisar, sos cili, sos tiram.
⇨Kicap secukupnya
-Panaskan minyak,masukan bawang merah dan bawang putih serta cili padi sehingga naik Bau.
-masukan cili kisar,sos cili dan sos tiram,kacau bagi rata.
-masukan isi ayam,lobak merah,sayur kobis masak seketika sehingga ayam tu masak.
-masukan sedikit air,garam,gula kacau sebati.
-masukan nasi kacau rata.last masukan sawi dan kicap kacau lagi pecah kan telur kacau sebati dan sekata.siap.
๐~Bahan ayam celup tepung.~
-6 ketul. Ayam
-2cwn tepung gandum
-2cwn tepung beras
-2cwn tepung jagung
-1sudu kecil serbuk cili.
-sedikit garam dan serbuk kunyit
๐Gaul semua bahan ⇧⇧ sehingga sebati. Kemudian goreng garing siap.
Boleh dihidangkan bersama nasi berserta sup kosong.
⇨4cawan nasi sejuk.
⇨200gram isi ayam dipotong dadu.
⇨sedikit lobak merah
⇨sedikit sawi
⇨sedikit sayur kobis
⇨1ulas bawang merah-cincang.
⇨2ulas bawang putih-diketuk.
⇨4tangkai cili padi -diketuk
⇨garam gula secukup rasa.
⇨1biji telur
⇨2sudu besar cili kisar, sos cili, sos tiram.
⇨Kicap secukupnya
-Panaskan minyak,masukan bawang merah dan bawang putih serta cili padi sehingga naik Bau.
-masukan cili kisar,sos cili dan sos tiram,kacau bagi rata.
-masukan isi ayam,lobak merah,sayur kobis masak seketika sehingga ayam tu masak.
-masukan sedikit air,garam,gula kacau sebati.
-masukan nasi kacau rata.last masukan sawi dan kicap kacau lagi pecah kan telur kacau sebati dan sekata.siap.
๐~Bahan ayam celup tepung.~
-6 ketul. Ayam
-2cwn tepung gandum
-2cwn tepung beras
-2cwn tepung jagung
-1sudu kecil serbuk cili.
-sedikit garam dan serbuk kunyit
๐Gaul semua bahan ⇧⇧ sehingga sebati. Kemudian goreng garing siap.
Boleh dihidangkan bersama nasi berserta sup kosong.
Selasa, 20 November 2018
RESEPI BISKUT SAMPERIT SUSU
RESEPI BISKUT SAMPERIT SUSU
bahan2
1/2 cawan butter
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung jagung
1sb tepung beras
1sb tepung kastad
1 titis pewarna kuning
1/2 tutup botol esen vanilla
coklat cip secukupnya
cara2
1) campur butter, susu pekat manis dan esen vanilla kemudian kacau dgn senduk ( bagi sebati je)
2) titis pewarna dlm adunan dan kacau bg warna rata
3) masuk 1 cawan tepung jagung , 1sb tepung beras dan 1sb tepung kastad ke dlm adunan dan kacau sebati. kemudian, masukkan baki 1
cawan tepung jagung sikit demi sedikit sampai adunan menjadi dok doh (agak2 jgn terlalu keras dan jgan terlalu lembik) yg licin.
4) letak doh dlm acuan semperit dan tekan atas dulang yg telah di sapu butter.
5) letak coklat cip di atas bunga semperit sebagai hiasan.
6) panaskan oven api atas bawah selama 5 minit dgn suhu 170'c
7) setelah oven panas, turunkan suhu oven ke 160'c. bakar biskut tadi selama 25minit atau sampai biskut masak ( bila tolak sikit, biskut tu berenjak dr tempatnya)
sumber resepi
fb azlina ina
1/2 cawan butter
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung jagung
1sb tepung beras
1sb tepung kastad
1 titis pewarna kuning
1/2 tutup botol esen vanilla
coklat cip secukupnya
cara2
1) campur butter, susu pekat manis dan esen vanilla kemudian kacau dgn senduk ( bagi sebati je)
2) titis pewarna dlm adunan dan kacau bg warna rata
3) masuk 1 cawan tepung jagung , 1sb tepung beras dan 1sb tepung kastad ke dlm adunan dan kacau sebati. kemudian, masukkan baki 1
cawan tepung jagung sikit demi sedikit sampai adunan menjadi dok doh (agak2 jgn terlalu keras dan jgan terlalu lembik) yg licin.
4) letak doh dlm acuan semperit dan tekan atas dulang yg telah di sapu butter.
5) letak coklat cip di atas bunga semperit sebagai hiasan.
6) panaskan oven api atas bawah selama 5 minit dgn suhu 170'c
7) setelah oven panas, turunkan suhu oven ke 160'c. bakar biskut tadi selama 25minit atau sampai biskut masak ( bila tolak sikit, biskut tu berenjak dr tempatnya)
sumber resepi
fb azlina ina
Jumaat, 9 November 2018
Resepi pau coklat
๐PAU coklat ๐
Resepinya
๐ธBahan A
-1 1/2 cawan air suam kuku
-1 paket yis
-2sdb gula pasir
( Satukan semua dlm satu bekas. .. kacau dan biarkan 5 - 6minit lebih kurang )
๐ธBhn B
-4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
-3sdb shortening (sy guna marjerin je..xde stok shortening )
-2 sdb susu pekat manis
-1 1/2sdt double action baking powder ( baking powder biasa pun boleh )
๐( Satukan semua bahan Bhn B gaul hingga jadi serbuk atau berderai.)
๐Inti:๐
-coklat masak koin atau coklat cip.
.
๐ Caranya๐
✒Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B.
✒gaul rata dan uli sebati selama 8 - 10mnt lbh kurang (8mnt pun ok) kemudian.
✒peram doh dlm bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( cth. ..dlm kereta..tmpt yg kena cahaya matahari...kalo nak peram dlm umah pun ok.. ...
Uli semula...bulat2kan. . ambil satu doh masukkan inti dan lapik dgn daun pisang atau kertas..dah siap masukkan inti dalam semua doh. .peram lagi 18-20 minit jer tau. . ( jika pau inti kaya peram 15-18 minit jer)
.
Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hgg mendidih..Bila pau dah naik ( cukup masa peram ) kukus selama 7-.8 minit guna api besar. .(balut pada penutup kukusan)
. Belum dikukus.
Dah siap dikukus...
Tips =Setiap doh timbang 40 gram
Setiap kali kukus pau yg seterusnya lap dahulu bawah penutup kukusan. .
Utk dapatkan pau yg sentiasa lembut..simpan dlm bekas kedap udara..jgn biar terdedah pada udara..
.
SILAKAN SHARE. .
Photo by: zalindajalil
Kredit resepi: mariana zainal
Inti kacang merah.
Resepinya
๐ธBahan A
-1 1/2 cawan air suam kuku
-1 paket yis
-2sdb gula pasir
( Satukan semua dlm satu bekas. .. kacau dan biarkan 5 - 6minit lebih kurang )
๐ธBhn B
-4 1/2 cawan tepung pau ( tepung gandum pun boleh )
-3sdb shortening (sy guna marjerin je..xde stok shortening )
-2 sdb susu pekat manis
-1 1/2sdt double action baking powder ( baking powder biasa pun boleh )
๐( Satukan semua bahan Bhn B gaul hingga jadi serbuk atau berderai.)
๐Inti:๐
-coklat masak koin atau coklat cip.
.
๐ Caranya๐
✒Masukkan larutan yis ( bahan A ) ke dalam bahan B.
✒gaul rata dan uli sebati selama 8 - 10mnt lbh kurang (8mnt pun ok) kemudian.
✒peram doh dlm bekas bertutup selama 15-18 minit di tempat yang bersuhu agak panas ( cth. ..dlm kereta..tmpt yg kena cahaya matahari...kalo nak peram dlm umah pun ok.. ...
Uli semula...bulat2kan. . ambil satu doh masukkan inti dan lapik dgn daun pisang atau kertas..dah siap masukkan inti dalam semua doh. .peram lagi 18-20 minit jer tau. . ( jika pau inti kaya peram 15-18 minit jer)
.
Sementara tunggu pau naik. panaskan air kukusan hgg mendidih..Bila pau dah naik ( cukup masa peram ) kukus selama 7-.8 minit guna api besar. .(balut pada penutup kukusan)
. Belum dikukus.
Dah siap dikukus...
Tips =Setiap doh timbang 40 gram
Setiap kali kukus pau yg seterusnya lap dahulu bawah penutup kukusan. .
Utk dapatkan pau yg sentiasa lembut..simpan dlm bekas kedap udara..jgn biar terdedah pada udara..
.
SILAKAN SHARE. .
Photo by: zalindajalil
Kredit resepi: mariana zainal
Inti kacang merah.
Langgan:
Catatan (Atom)
Ayam kicap viral
AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng. 2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...

-
Ayam korek-korek ๐๐ผ3 keping dada ayam hiris perap dgn sesudu tepung jagung, garam kunyit, goreng garing ketepikn ๐๐ผMinyak ayam buang...
-
Antara bahagian yang paling saya suka tentang kek ialah masa menulis. Dah lama tinggalkan sekolah, jadi kita menulis atas kek aje lah. Bukan...
-
Siapa sni suka mkn keropok ni....kmi pggl keropok bawang..hmpa pggl keropok ap ye...Bila dh bosan xtw nk buat apa...jd kita buat keropok je...