Sabtu, 9 November 2019

Kek marble

Kek marble....
Guna majerin sri pelangi je...ikutkan nak buat semalam.. Tp masa tak mengizinkan...hari raya baru buat
Resepi
Bahan2
1 cawan majerin(sy guna sri pelangi)
1 cawan gula(sy blend gula pasir je)klu xsuka manis, 3/4cwn dah ok..
1sudu teh ovalet
3 biji telur gred a
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar serbuk koko/pewarna
Cara2
1) ayak tepung gandum bersama baking powder
2) satukan majerin, gula,ovalet n esen vanila.. Mixer hingga kembang n gebu..
3) masukkan telur sebiji-sebiji.. N mixer lagi.. Masuk susu cair.. Akhir sekali masukkan tepung gandum yg telah diayak bersama baking powder td.. Masukkan sikit2.. Mixer hingga sebati..sy bahagi adunan kpd 3..1 bahagian, campur dgn serbuk koko.. 1 bahagian sy campur pewarna pink.. 1 bahagian lg,biarkan warna asal
4) lengserkan loyang dgn sedikit majerin.. N sy letak baking paper pada dasar loyang.. Masukkan adunan td secara berselang seli hingga adunan habis..
5) bakar dlm oven selama 40-45minit @ hingga masak.. Guna api atas bawah.. Suhu 180c @ ikut oven masing2..
**guna loyang kecik sbb adunan ni sikit ja.. Kalau guna loyang besar, nanti kek tu akan nampak nipis...



kuih keria pulut

Alhamdulilah mjdi kuih keria pulut mcm arwah mak wat dulu .. hasil duk tgk arwah mak wat dulu ..xpnh belajaq ..cuma ingt2 blik ja apa yg mak boh dlm bhn2 tu .. try wat mjdi .. syukurr .sedappp ooo keria pulutt .tmpt len xdak haiss kuih ni arwah mak wat sndri resipi dia ... try wat sikitt jaa ... al fatihah mak ayah
Keria pulut resipi arwah mak
...Tepung pulut 500 gram
Nyok mesin@kelapa  parut(mesin putih ye) 1cawan.
Gula ikot manis sndri
Secubit garam
Bijan rm2
Air agak2 ye
Cara: satu kan semua kecuali bijan .... air agak2 sndri smpai blh buat bentuk jgn lembik jgn keras ya .. pastu buat bentuk dg tngan bentuk donat ,dh siap lumur bijan td .. pastu.goreng .. api jgn slow jgn kuat ok ..
By: Khirul Asmaa Hj Mustafa




Jumaat, 8 November 2019

Keropok mony

Siapa sni suka mkn keropok ni....kmi pggl keropok bawang..hmpa pggl keropok ap ye...Bila dh bosan xtw nk buat apa...jd kita buat keropok jelah...blh kunyah smbil tgk tv...
resepi dia
1.Nasi 1 cawan
2.tepung ubi 5 cawan kmi guna...
3.bawang putih 3/5 ulas ikt suka hmpa nk bnyk mna...
4.Garam sedikit shja untk bg ada rasa...
5.perasa 1 sudu kfc kmi pkai..
Cara2 buat
1.Nasi+bwang putih + air sedikit sja ye..lps tu hmpa blander skli semua smpai jd lumat ye..mcm mknan baby tw....
2.lps dah lumat hmpa masukkan dia dalam kuali plk..buka api pelahan tw..xpyah pakai mnyk na..masuk je trus dalam kuali tu...lps tu panaskan dia kjp bg jd suam2 je...jgn lama nanti  hangit plk hahaha
3.lps dh angkt letak dlm bekas yg isi tepung ubi td ye...lps tu kcau dia smpai jd doh..smpai dia xmelekat dkt tngan tw...bru blh buat dia jd keropok...klu dia melekat hmpa tmbah lah tepung sikit ye..jnji jgn dia melekat dh ye...nanti xnak jd klu dia melekat dkt tangan..sush nk uli dia buat keropok....
4.Ok dh siap dah kan..hmpa uli lah dia bg jd panjang...lps dh siap uli jd panjang hmpa msuk  dia dlm kuali..pastikan msa nk masuk air dlm kuali dh pnas btul2 ye bru masukan keropok ni..klu xnanti xjd...Lps dh masuk dia dlm tu masak dia smpai dia tmbul bru hmpa angkt...ingt smpai dia tmbul btul2 bru angkat na...klu x...xjdi tw...jgn salahkan kmi na...
5.lps dh angkt siap semua..hmpa nk masuk wrna apa masuk lah...mcm km guna pencelup ros dgn pandan sja...bg jd wrna wrni bru meriah sikit gtu ...hmpa sjuklah dia sat dlm 5/10 minit ka kan..lps tu hmpa smpn dia dlm peti ais semalaman tw...jgn lps dh siap msak hmpa ambk p potong trus nanti xnk jd tw...dia kna smpan dlm peti ais semalaman..sbb senang  nanti dia nk potong sbb dia keras elok...
6.Ok dh keras elok dh potong bagai kn..hmpa p lah jemur dia ye...smpai dia btul2 kering elok cntik bru hmpa ambk grg..dh siap dh blh mkn dh ok...
selamat mencuba semua ye...






Khamis, 7 November 2019

Chocolate Japanese Cotton Cheesecake

Chocolate Japanese Cotton Cheesecake.

Loyang digunakan 5' n loyang perlu dilapikkan baking paper n lenserkan keliling loyang dgn mentega@marjerin.
Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu. Menggunakan kaedah bain marie.
     
Bahan
125gm cream cheese@ 6 slice cheese
50gm coklat masakan
15gm gula kastor
40ml minyak jagung
60ml susu coklat dutch lady
30gm tepung jagung-ayak 3 kali
10gm serbuk koko-ayak 3 kali
3 biji telur-diasingkan kuning n putih
50gm gula kastor

1. Double boil cream cheese,coklat masakan,15gm gula kastor n minyak jagung.
2. Kacau menggunakan whisk,tambahkan susu coklat,kacau sebati.
3. Alihkan dr api dapur,masukkan kuning telur satu persatu kedlm adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung jagung n serbuk koko kedlm adunan. Kacau sebati.
5. Dlm bekas berasingan, pukul telur putih dgn menambah 50gm gula sedikit demi sedikit sehingga firm peaks(sekadar bertanduk@melengkung)hentikan mixer.
6. Ambil 1/3 meringue dlm adunan tadi dan kaub balik sehingga habis.
7. Suhu 180 celcius atau mengikut kepanasan ketuhar masing2.

Selamat mencuba

Credit : Juliana Lui
#mahn

BISKUT COKLAT NESTUM

Alhamdulillah....
Biskut coklat nestum Rangup gitu.. Wangi yg amat, time bakar.... 

๐Ÿ’•RESEPI BISKUT COKLAT NESTUM๐Ÿ’•
๐Ÿ‘‰BAHAN2
-1 CAWAN BUTTER/MARJERIN
-¾ CAWAN GULA HALUS
-1 BIJI KUNING TELUR
-½ CAWAN SERBUK KOKO (SAYA GUNA BRAND VAN HOUTEN)
-½ CAWAN NESTUM ORIGINAL (KISAR)
-1 CAWAN TEPUNG JAGUNG (AYAK)
-2 ½ CAWAN TEPUNG GANDUM (AYAK)
❤HIASAN❤
-SUSU TEPUNG + SEDIKIT GULA AISING
๐Ÿ‘‰CARA2
-SATUKAN BUTTER, GULA, DAN TELUR. PUKUL SEBATI..
-MASUKKAN SERBUK KOKO.. PUKUL LAGI.
-MASUKKAN NESTUM KISAR. GAUL SEBATI..
-MASUKKAN TEPUNG JAGUNG.. GAUL SEBATI..
-MASUKKAN PULA TEPUNG GANDUM SIKIT DEMI SEDIKIT, HINGGA DAPAT DOH YG SESUAI.. (DOH LEMBUT N XMELEKAT KT TGN)
-TERAPKAN DENGAN ACUAN MENGIKUT CITARASA.
-PANASKAN OVEN 10MIN SEBELUM BAKAR.
-BAKAR PD SUHU 170C SELAMA 25MIN.. (MENGIKUT OVEN MASING2)
-SETELAH MASAK, GOLEKKAN BISKUT DALAM BEKAS SUSU TEPUNG..
-KEMUDIAN SEJUKKAN N SIMPAN DLM BEKAS KEDAP UDARA..
Kredit Resepi : siti norizan











 SUSU TEPUNG + SEDIKIT GULA AISING






Jumaat, 25 Oktober 2019

CHOCOLATE CREAM

Nak share resepi CHOCOLATE CREAM JIMAT. Cream ni boleh dibuat inti roti, donut, jem dll. Macam dalam gambar saya guna untuk inti bomboloni.
Resepi asal dari: Che Ta Sintok
Diolah oleh: Jalilah Jamaludin
Bahan²:
300g Air susu kotak
30g Tepung jagung
20g  Serbuk koko
40g Gula (Boleh adjust ikut selera masing²)
80g Coklat bar (Nak lagi kuat coklatnya, tambah lagi. Che Ta guna 40g sahaja)
Secubit garam (Saya tambah)
15g Butter
Cara penyediaan:
1- Bancuh tepung jagung + serbuk koko dengan air susu sehingga tidak berketul.
2- Masukkan gula. Masak sekejap.
3- Masukkan coklat bar.
4- Adunan hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
5- Kacau sehingga likat.
6- Chocolate cream ini akan bertambah pekat apabila sudah sejuk. Jangan terlampau lama masak diatas dapur.
7- Tutup api. Masukkan butter dan kacau sebati. Sejukkan dan siap!
8- Tutup permukaan dengan plastil untuk mengelakkan lapisan terbentuk dipermukaan.
EDIT: Simpan di dalam peti sejuk. Saya selalu guna habis sekali buat. Kalau nak simpan sehari dua should be okay.


Rabu, 23 Oktober 2019

Kek coklat mousse

Kek coklat mousse...favourite anak2...ada balance lagi sikit... Cukup buat desert anak2 lps lunch... Bukan saja senang nak buat tapi sangat sedap....
Update resepi:
๐ŸKek Coklat Mousse๐Ÿ
    ๐Ÿ‘‰Kek coklat moist
(Sy buat 1/2 adunan shj)
Bahan A
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula kasar... Nk guna 3/4 shj pun boleh..
1 cwn minyak masak nk lg sedap guna myk jagung
1 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
Cara2:
๐Ÿ‘‰Masak atas api perlahan 5 minit atau sehingga gula hancur dan semua bahan sebati..ketepikan..
Bahan B
1 cwn tpg gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
๐Ÿ‘‰Ayak semua bahan di atas.๐Ÿ‘†๐Ÿ‘†
Bahan C
4 biji telur gred A -  blend sekejap sampai nampak kembang... Saya nak cepat whisk aje .
Next... Masukkan Bahan B berselang seli dgn Bahan C ke dalam Bahan A. Kacau sebati.. Guna whisk je... Senang.... Grease dan lapik loyang 8 @9 inci. Kukus selama 1 jam atau sampai masak. Sebelum kukus tutup adunan dengan plastik cling wrap tu... Air tak masuk... Guna api besar ya tapi jgn la besar sgt  sy guna steamer trio hihi nak senang...
❤Mousse coklat
Bahan2
60gm Coklat masakan.. Sy guna dark beryls
200gm non dairy whipping cream
         ๐Ÿ‘‰ Cara2
Double boil coklat... Ketepikan
Putar cream sampai soft peak maknanya LEMBUT shj.. Jgn stiff peak nnt mousse rasa kasar.
Masukkan coklat cair... Terus putar sekejap... Agak2 dah boleh lepa stop.
๐Ÿ‘‰Kek dah sejuk boleh la potong, layer dan lepa ikut kesukaan masing2. Kemudian tuang coklat ganache atas kek. Sejukkan sekejap... siap. Coklat ganache boleh pakai mana2 resepi sbb saya buat main agak2 aje .Ok,selamat mencuba
๐Ÿ’• Perhatian :
      1 adunan kek= 2 adunan mousse
      Kek coklat moist boleh pakai
      mana2 resepi. Credit resepi asal
      kek Pn. Munira Baharom.



Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...