Khamis, 23 April 2020

Hari ini nak kongsi cara2 menyimpan cili kisar n bawang kisar agar tahan lebih lama
Bila nak masak lauk pauk atau goreng mee , goreng bihun n goreng kue tiau  tinggal cedok jer..stok utk seminggu..😀
Dah nak masuk bulan puasa ni , senang buat stok macam ni...

Cara2 membuat cili kisar
Gunting cili kering lebih kurang 1 inci
Masukkan ke dlm tapis yang berlubang agak besar utk membuang biji cili
Kemudian masukkan ke dlm periuk dan rebus cili hingga mendidih
Letakkan satu sudu besar garam dlm rebusan dan kacau sebentar
Bila telah mendidih , tutup api
Basuh cili tersebut di bawah aliran air paip menggunakan tapis tadi untuk mengeluarkan saki baki biji cili
Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender
100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih ( 8 @ 9 ulas)
Blender menggunakan air tapis
Bila dah siap blender , masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais..
Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut

Cara2 membuat bawang merah kisar
6 biji bawang besar , 10 biji bawang kecil
Kupas bawang , cuci , keringkan dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut

Cara2 membuat bawang putih kisar
5 labu bawang putih
Kupas bawang , cuci ,keringkan  dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut

#Tipsdidapur
#Stayathome
#Stopcovid19


Mee goreng ringkas

🍁Bahan bahan:
1 pek kecil mee kuning
4 ulas bawang putih
 - ketuk & cincang
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam
Kicap secukupnya
1 ikat sayur sawi
Udang dan sotong
Isi ayam
Limau nipis - perah
Daun bawang - tabur
🍁 Cara:

👉🏼Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Lepas itu, masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing.

👉🏼masukkan semua bahan sos, kicap dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih, ketika ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Air lebih kurang 1/2 mug tapi dimasukkan sedikit sedikit supaya tidak terlembik pulak mee.

Masukan isi ayam, sotong, udang batang sawi.Kacau rata.Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit basah belengas, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat pada mee. 

Sebelum dihidangkan,bolehlah tabur cili merah hiris dan daun bawang serta bawang goreng. Jika suka, perahkan air asam limau nipis.




Roti canai homemade

 01:35

🌺RESEPI ROTI CANAI TURUN TEMURUN🌺

bahan2: A

Ikg tepung gandum
2sdb marjerin
2sdb susu pekat
1 biji telur

bahan2: B

1½ cawan@2cwn air

Isdb garam

-Satukan bahan A hingga betul2 sebati....
-masukkan air yg telah di kacau dgn
garam hingga larut.

-uli hingga menjadi doh yang lembut dan
licin.tambah air sedikitz sekiranya dok
agak kering.

-bulatkan hingga menjadi bebola kecilz
sehingga habis.. lumurkan dgn marjerin
dan simpan

dlm bekas kedap udara minimum 2jam.
-bentukkan setiap bebola hingga menjadi
roti canai dan bakar hingga
masak...boleh dimakan dgn kuah
dal@kuah kari...

-bakar separuh masak utk roti canai
segera dan simpan dlm freezer.

Nikmati dengan kuah dal atau pun kari.
 Kari kambing👆🏼👆🏼

Kuah kacang dal 👆🏼👆🏼

RESEPI KUAH DAL

-2/3 cawan kacang dal (dikisar kasar supayacepat hancur)
-4 cawan air.
-1/3 sudu serbuk kunyit
-I biji bawang besar (medium size) -dipotong kiub
-1 biji carrot
-I biji terung hijau bulat - dipotong kiub
-I biji tomato medium - dipotong dadu
-2 cili besar hijau - dipotong inci
-2/3 kotak santan (150ml)
-I sudu kecil garam
-I sudu air asam jawa
-1/2 cawan air
-3 sudu minyak
-1/2 sudu kecil biji sawi
-1/2 sudu kecil jintan manis
-2 sudu gula
-sedikit serbuk perasa
-I tangkai daun kari
-2 biji lada kering (dipotong setiap 2cm (3/4inch)
-3 biji bawang merah - dikupas dan dipotong halus
-3 biji bawang putih - dikupas dan dipotong halus.

Cara-cara:
1. Basuh dan bersihkan kacang dal beberapa
kali dan masukkan ke dalam blender + air sikit.
kisar kasar. pastu tuangkan kedlm periuk
bersama 3 cawan air dan kunyit. Masaklah
sehingga mendidih dan kemudian kecilkan api.
Biarkan di dalam api yang kecil selama 20 minit
lagi. Masukkan bawang, carrot, terung dan
tomato. Masak lagi selama 20 minit., atau
sehingga sayuran di dalamnya agak lembut.

2. Masukkan santan dan masukkan gula garam
dan serbuk perasa. Tambah air asam jawa.
Masak sehingga mendidih lagi sekali,
kemudian perlahankan api apabila ramuan
nampak sebati dan lembut. diperlahankan api.
Rasakan garamnya. Tambahkan cili hijau dan
padamkan api selepas 5 minit dan asingkan

3. Panaskan sedikit minyak di kuali yang
berasingan, goreng biji sawi dan jintan putih
(dalam 30 saat). Masukkan daun kari, lada
kering, bawan merah dan bawang putih. Masak
sehingga berbau wangi dan bawang bertukar
warna keperangan.
Kemudian masukkan semua gorengan ini ke
dalam kuah kacang dal di periuk yang lagi satu.

Panaskan api semula, kacau mesra, biarkan

selama lebih kurang 5-10 minit - tutup atas

periuk dan padamkan api.

kuah kacang dal ini selalunya disediakan
bersama sambal tumis seperti sambal tumis
ikab bilis sebab akan menjadikan rasanya lebih
sedap dan menarik warnanya dengan kuning
bercampur sedikit kemerah merahan.

















Sumber
zalinda0105.blog

Sabtu, 21 Mac 2020

MEE SIZZLING YEE MEE

MEE SIZZLING YEE MEE

BAHAN - BAHAN :

8 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
10 tangkai cili kering - potong 3
Isi ayam secukupnya - potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap manis/masin
1 sudu makan lada hitam kisar
2 kiub ayam knor tanpa MSG
Cendawan - Potong
2 Sudu makan tepung jagung - bancuh dengan setengah gelas air
1 sudu makan minyak bijan
Yee mee - celur separuh masak
Sawi - Celur
Telur
Gula dan garam dan secukupnya
6 cawan air

CARA PENYEDIAAN :

1. panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili kering sampai naik bau.
.
2. Kemudian masukkan ayam. Goreng
.
3. Masukkan enam cawan air atau lebih diikuti sos tiram, kicap pekat, kicap cair, kicap masin / manis, lada hitam dan kiub ayam.
.
4. Seterusnya masukkan cendawan (kalau beli yang kering kena rendam dulu) biar hingga cendawan lembut.
.
5. Tambah bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Jumlahnya ikut kepekatan yang anda suka.
.
6. Akhir sekali masukkan minyak bijan gula dan garam secukup rasa. Siap.
.
7. Sendukkan kuah yang dah siap ke dalam kuali kecil. Masukkan Segenggam Yee Mee biar hingga lembut kemudian pecahkan telur dan masukkan sawi.
.
8. Sedia untuk dinikmati 💕

Kredit : resepi sambal


Selasa, 17 Mac 2020

Kuih Rose / Kuih Goyang

Kuih Rose / Kuih Goyang
resepi : Kak Emma (Nanny Emma Emma)
Dicuba oleh JJ Pau Mawar

bahan-bahan :
500g tepung beras cap gajah 3
1 cawan gula halus
2 biji telur
250ml santan kotak kara
Secubit kapur (cairkan)
1 sudu kecil garam
400ml air
Sedikt essen rose (JJ tambah )
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Campur kesemua bahan ( kecuali air ). Dikacau rata.
2. Masuk kan air sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati. Kemudian ditapis.
3. Panaskan minyak dgn api yg sederhana. Letak kan acuan kosong kedalam kuali & biarkan sehingga betul panas.
4. Celup acuan panas tadi kedalam adunan (pastikan acuan tidak tenggelam) hampir paras rata. Kemudian celup acuan kedalam kuali. Biarkan dalam 10 saat sebelum menggoyang acuan untuk keluarkan kuih.
5. Setelah kuih keluar, biarkan acuan didalam kuali & setelah beberapa saat kemudian ulang process mencelup & menggoyang.
6. Angkat kuih apabila agak kecoklatan & toskan. Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.....





Selasa, 3 Mac 2020

KUIH BINGKA UBI

RESEPI KUIH BINGKA UBI
 Sebelum dibakar

 Sudah dibakar.


Bahan-Bahan :
__________________________

4 cawan ubi parut (ubi kayu anggaran 2 kg)
1 cawan gula pasir
2 telur
1/2 sudu garam
1 1/2 cawan santan pekat ( jgn cair nanti adunan lembik )
2 sudu besar minyak- untuk campur dalam adunan
2 sudu besar minyak- untuk sapu pada loyang
sedikit mentega/butter – untuk tabur atas kuih sebelum di bakar
beberapa titik pewarna kuning
.
Cara Membuat :

1. Blend ubi bersama air dan tapiskan, air tapisan boleh di gunakan utk mengisar ubi yg lain. Air tapisan di buang dan ambil sagu @pati ubi kayu yg berada dibekas selepas air dibuang ( Kalau ubi dah parut terus sukat 4 cawan ubi)

2. Campurkan sagu ubi @pati ubi kayu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.

3. Masukkan telur, gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.

4. Kacau dan tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati

5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah

6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.

7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.

8. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam, bergantung pada tahap kerak yang anda suka....bergantung kepada oven

9. Potong bila dah sejuk.

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...