Khamis, 22 Oktober 2020

Kuih ross atau kuih goyang

 koi goyang kriuk kriuk


1/2 cwn tepung pulut 1/4 cwn tepung jagung


1/4 cwn tepung beras


1/4 gula


1/2 cwn santan sederhana pekat


secubit garam esen ros @ vanila


I biji kuning telo satukn semua.





Jumaat, 16 Oktober 2020

Agar-agar Milo

 Bahan


1 paket agar2 tali (20gram) 5 gelas air


1/2 tin susu pekat manis


1 senduk gula pasir


1cwn milo


1/2 sudu teh garam(utk melemakkan rase)


Cara


Masak agar2 bersama air dan garam hingga


larut.. Masukkan pula gula,kacau hingga hancur Kemudian masukkan milo,susu sambil dikacau


rata hingga mendidih


Masuk agar2 kedalam loyang.biarkan suam sebelum masukkan dalam peti ais.. Siap!!

Rabu, 14 Oktober 2020

Ikan Masak 3 Rasa.

💥2 ekor   ikan siakap - dibersihkan,digaul dengan garam,serbuk kunyit dan tepung jagung.Kemudian goreng garing.Ketepikan.

Bahan hirisan:
____________________________
💥1 labu bawang besar
💥2 ulas bawang putih
💥2 inci halia
💥2@4 tangkai cili padi
 
Bahan lain :
____________________________
💥2 sudu makan sos cili
💥2 sudu makan sos tiram
💥2sudu makan  sos tomato
💥2 sudu makan cili kisar
💥1 sudu makan sos ikan
💥1 biji  buah  tomato 🍅
💥1 cawan  air biasa
💥garam
💥 gula

Cara- cara memasak:
_______________________________
-panaskan minyak dan tumis bahan hirisan hingga naik bau.
-masukan sos² kacau bagi rata.masak sehingga 4-5 minit.
-masukan air,garam,gula secukup rasa.
-masukan ikan goreng tadi....last masuk tomato kacau rata.siap 😋😋





Ayam Bercili serai

👉🏼 1ekor  ayam-dipotong 12,dibasuh bersih dan tos.Gaul dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng garing.Ketepikan.

Bahan kisar:

---------------------------

-2 labu bawang besar

-segengam cili kering=}dipotong direndam seketika.

Bahan lain:

----------------------

2 batang serai

Garam gula secukup rasa

½ cawan  air biasa (utk kuah)

Cara-cara masak:

---------------------------------------------

✨Panaskan minyak.tumis bahan kisar dan serai tumis sehingga cili masak dan pecah minyak.

✨ Masukkan air sikit, masukan garam gula...kacau rata.

✨Masuk ayam yg sudah goreng..gaul bagi rata. Boleh lah tutup api.

Siap utk dihidang kan.





Rabu, 23 September 2020

🍖Daging masak kicap cara cheq naa🍖😁

 Assalamualaikum

Slmt tghri semua

Menu Hr nii

🍖Daging masak kicap cara cheq naa🍖😁

"Resepi

" Daging masak kicap"

Daging stgh kilo(rebus 40 min)

Sebatang serai(ketuk²)

Bwg kecik 4 ulas

Bwg putih 2 ulas

1 Sudu besar lada hitam

Halia satu inci(Semua d atas tumbuk ya)

2sudu besar cili kering

 Sedikit ayer asam jawa

Pati ayam knorr seketul

Sedikit kicap manis

Sedikit garam dgn gula(rasa dulu ya klu dh masin jgn letak garam k)

Hiasan 

Sebiji tomato

Cilipadi 6 biji

Cili merah 1 biji

Bwg besar setgh biji

 Sedikit Daun bwg 

Daun kari

Cara2..

Tumiskan bhn² yg d tumbuk xd  dgn serai bgi kekuningan...kemudian masukkan daging yg di rebus xd ,masukkan  ayer asam jawa....masak bgi kuah pekat... masukkan  Sedikit kicap manis ,garam ,gula dgn pati ayam knorr...masak 10 min..lg.. kemudian masukkan hiasan xd...Cili padi ,Cili merah ,Bwg besar ,tomato ,daun kari dgn Daun bwg 

Ttp api dh siap☺


Jumaat, 26 Jun 2020

Perbezaan gula kastor dan gula aising

Terdapat banyak gula putih dalam tekstur dan fungsi yang berlainan.

Hari ini biar kami cerita sikit apa perbezaan di antara gula kastor dan gula aising:

🔸Gula Kastor
✅Gula dalam kategori gula putih
✅Lebih halus dari gula halus, mudah cair apabila dipukul bersama mentega atau telur.
✅Pilihan terbaik untuk membuat kek, biskut, pastri, roti.

🔸Gula Aising
✅Gula paling halus dalam kategori gula putih.
✅Ia bukan 100% gula, kerana telah dicampur dengan tepung jagung.
✅Kebanyakkan digunakan untuk pembuatan biskut.


Jumaat, 19 Jun 2020

Apam polkadot

🎀APAM POLKADOT 🎀
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur gred A
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Filling (blueberi, strawberi, Nutella @ coklat)
  • Pewarna

Cara-cara :

  1. Ayak tepung gandum dan baking powder bersama. Ketepikan.
  2. Pukul telur, gula, esen vanila dan ovalette sehingga betul-betul kembang dan gebu. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi.
  3. Kemudian masukkan tepung dan susu cair sedikit demi sedikit secara berselang seli. Gunakan kaedah kaup balik (guna spatula).
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
  5. Masukkan adunan ke dalam paper cup kecil dengan menggunakan piping bag. Paper cup perlu di alas dengan acuan kuih lompang. Masukkan separuh dulu. Kemudian letakkan filling dan tutup semula dengan adunan sehingga hampir penuh.
  6. Buatkan dot dot atau apa-apa corak di atasnya.
  7. Kukus selama lebih kurang 10-15 minit dengan api sederhana.

Nota/Tips:

  • Resepi asal apam ni guna 1 cawan gula. Saya kurangkan kepada 3/4 sebab tak nak terlalu manis.
  • Pastikan telur dan gula di pukul sehingga betul-betul kembang untuk mendapatkan apam yang gebu.
  • Wajib menggunakan kaedah kaup balik semasa masukkan tepung untuk elakkan apam menjadi liat.
  • Gunakan api sederhana semasa mengukus untuk elakkan apam merekah.



Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...