Sabtu, 21 Mac 2020

MEE SIZZLING YEE MEE

MEE SIZZLING YEE MEE

BAHAN - BAHAN :

8 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
10 tangkai cili kering - potong 3
Isi ayam secukupnya - potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap manis/masin
1 sudu makan lada hitam kisar
2 kiub ayam knor tanpa MSG
Cendawan - Potong
2 Sudu makan tepung jagung - bancuh dengan setengah gelas air
1 sudu makan minyak bijan
Yee mee - celur separuh masak
Sawi - Celur
Telur
Gula dan garam dan secukupnya
6 cawan air

CARA PENYEDIAAN :

1. panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili kering sampai naik bau.
.
2. Kemudian masukkan ayam. Goreng
.
3. Masukkan enam cawan air atau lebih diikuti sos tiram, kicap pekat, kicap cair, kicap masin / manis, lada hitam dan kiub ayam.
.
4. Seterusnya masukkan cendawan (kalau beli yang kering kena rendam dulu) biar hingga cendawan lembut.
.
5. Tambah bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Jumlahnya ikut kepekatan yang anda suka.
.
6. Akhir sekali masukkan minyak bijan gula dan garam secukup rasa. Siap.
.
7. Sendukkan kuah yang dah siap ke dalam kuali kecil. Masukkan Segenggam Yee Mee biar hingga lembut kemudian pecahkan telur dan masukkan sawi.
.
8. Sedia untuk dinikmati 💕

Kredit : resepi sambal


Selasa, 17 Mac 2020

Kuih Rose / Kuih Goyang

Kuih Rose / Kuih Goyang
resepi : Kak Emma (Nanny Emma Emma)
Dicuba oleh JJ Pau Mawar

bahan-bahan :
500g tepung beras cap gajah 3
1 cawan gula halus
2 biji telur
250ml santan kotak kara
Secubit kapur (cairkan)
1 sudu kecil garam
400ml air
Sedikt essen rose (JJ tambah )
minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Campur kesemua bahan ( kecuali air ). Dikacau rata.
2. Masuk kan air sedikit demi sedikit & kacau hingga sebati. Kemudian ditapis.
3. Panaskan minyak dgn api yg sederhana. Letak kan acuan kosong kedalam kuali & biarkan sehingga betul panas.
4. Celup acuan panas tadi kedalam adunan (pastikan acuan tidak tenggelam) hampir paras rata. Kemudian celup acuan kedalam kuali. Biarkan dalam 10 saat sebelum menggoyang acuan untuk keluarkan kuih.
5. Setelah kuih keluar, biarkan acuan didalam kuali & setelah beberapa saat kemudian ulang process mencelup & menggoyang.
6. Angkat kuih apabila agak kecoklatan & toskan. Biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.....





Selasa, 3 Mac 2020

KUIH BINGKA UBI

RESEPI KUIH BINGKA UBI
 Sebelum dibakar

 Sudah dibakar.


Bahan-Bahan :
__________________________

4 cawan ubi parut (ubi kayu anggaran 2 kg)
1 cawan gula pasir
2 telur
1/2 sudu garam
1 1/2 cawan santan pekat ( jgn cair nanti adunan lembik )
2 sudu besar minyak- untuk campur dalam adunan
2 sudu besar minyak- untuk sapu pada loyang
sedikit mentega/butter – untuk tabur atas kuih sebelum di bakar
beberapa titik pewarna kuning
.
Cara Membuat :

1. Blend ubi bersama air dan tapiskan, air tapisan boleh di gunakan utk mengisar ubi yg lain. Air tapisan di buang dan ambil sagu @pati ubi kayu yg berada dibekas selepas air dibuang ( Kalau ubi dah parut terus sukat 4 cawan ubi)

2. Campurkan sagu ubi @pati ubi kayu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.

3. Masukkan telur, gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.

4. Kacau dan tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati

5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah

6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.

7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.

8. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam, bergantung pada tahap kerak yang anda suka....bergantung kepada oven

9. Potong bila dah sejuk.

Jumaat, 21 Februari 2020

AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE

Panas2 mcm ni sedap jg buat agar2..
🍒 AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE 🍒

❤ Bahan-bahan :

1 paket serbuk agar-agar 10 gm
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
200 ml santan pekat (1 cawan) - saya guna santan kotak kecil
1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
Secubit garam
1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan

❤Cara-cara:

💚 Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
Pastikan SEBELUM hidupkan api agar2 serbuk dan gula di larutkan dahulu dgn air supaya agar2 tidak berketul...

💚 Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose.

💚 Masukkan juga simpulan daun pandan.

💚 Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.

✔ TIPS... Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau.

✔Kacau bagi mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.

✔Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil.

✔Tutup api.Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air.

✔Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.

✔Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk

Credit : Mawar Wilsa

Khamis, 21 November 2019

KASUWI LABU

Ni semua gara² adik skupu Azdahuda Aziz laa ni tayang kasuwi pandan & kasuwi gula melaka dia.
Kite pon ade gak kasuwi, tp kite punye KASUWI LABU.....
alang² ada yg mintak resepi nye tadi jadi sis share laa kat sini yer utk tatapan umum..

KASUWI LABU

Bahan A
1/2 cwn air panas
1/2 cw gula kastor
(sbb sis x brpe suka manis jd sis ganti gula kastor, boleh aje nk guna gula pasir biasa tu)

Bahan B:
3/4 cwn tepung ubi
1/2 cwn tepung gandum
1sdk air kapur
Secubit garam
1cwn labu yg telah di lecek
(kukus dlu labunya sampai lembut)
1cwn santan @ susu cair

Cara²:
Satukan bahan A kacau hingga gula larut, kemudian campurkan kedalam bahan B  dan kisar halus (guna blander)

Sediakan loyang dan lapik plastik, tuang adunan tadi dan kukus hingga masak. Dah sejuk barulah potong guna pisau plastik pehtu golek2 kan laa dia ats kelapa parut.. siapppp!

SELAMAT MENCUBA
By:leenda Ahmad

Ahad, 17 November 2019

Talam

Niaga Kuih Talam kecil2an...Talam Jagung, Talam Labu Kuning, Talam Keledek, Talam Seri Muka dan Bingka Ubi. Besok seawal 2.30 am sdh bangkit buat persiapan. Ada yang sama turun niaga besok?

Sy edit post sbb ada yg nak resepi kuih talam. Mudahan perkongsian ni sdkit sebyk dpt membantu shbt2 yg berniat nk buat kuih talam.

RESEPI 1
Talam Keledek Ungu

Lapisan bawah

2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 1/2 cwn tepung gandum
Sedikit garam
2-3 titis pewarna violet (ungu)
Blend dan tuang ke dlm loyang
kukus 20 minit

Lapisan atas

250g keledek (potong dadu) kukus sehingga masak
2 cwn santan
1 cwn air (bancuh bersama 2 penutup perisa keladi)
1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
Sedikit garam
Blend dan tuang atas lapisan bawah
Taburkan buah keledek ungu ke dlm adunan lapisan atas
Kukus 20 minit

RESEPI 2
Bingka Ubi Kayu

Bahan2

6 cawan ubi parut
2 cawan santan pekat
1 sudu tea garam
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula apong/gula merah
Sedikit pewarna kuning

Cara2

Gaul semua bahan hingga sebati dan tuang ke dlm loyang.
Kukus selama 1 jam 20 minit atau sehingga masak dgn suhu 200° (api atas dan bawah)

RESEPI 3
Talam Labu Kuning

Lapisan bawah

2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 1/2 cwn tepung gandum
Sedikit garam
2-3 titis pewarna oren
Blend dan tuang ke dlm loyang
kukus 20 minit

Lapisan atas

250g labu (potong dadu) kukus sehingga masak
2 cwn santan
1 cwn air
1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
2-3 titis warna kuning
Sedikit garam
Blend dan tuang atas lapisan bawah
Taburkan labu kuning ke dlm adunan lapisan atas
Kukus 20 minit


RESEPI 4
Seri muka

Lapisan Bawah

2 cwn pulut
2 cwn santan cair
1 sdk minyak
Sedikit garam

Cara-cara :

1. Cuci pulut dan rendamkan selama 2jam.

2. Masukkan pulut yg telah direndam kedalam loyang yg sudah digris minyak @ alas plastik. Tuangkan santan cair  yg dicampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30minit @ sehingga pulut masak.

3. Sementara tggu lapisan bawah masak, sediakan bahan² untuk lapisan bawah..

4. Setelah pulut masak, tekan²kan pulut sehingga padat..

5. Masukkan semula kedalam kukusan, dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas

cawan air
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 biji telur gred B
50g tepung gandum
50gtepung kastard
25g tepung beras
1 sdk garam
Sedikit pasta pandan

CARA-CARANYA :

1. satukan santan, gula, dan telur kedalam blender dan kisarkan.

2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung beras, garam dan pewarna. Kisar lagi sampai sebati.

3. Kemudian masukkan adunan yg telah diblender kedalam periuk. Masakkan sebentar adunan td dgn api yg sgt perlahan. Kacau guna whisk sehingga naik wap (jgn smpai mendidih ya) dalam 10minit. (Api kena perlahan)

4. Tuangkan adunan pandan ke atas pulut td dan kukus lg selama 20minit dgn api yg sederhana

Sarapan Talam Cendol & Bingka Jagung pagi ni...

RESEPI 1
Bingka Jagung (Loyang 10x10x3)

Bahan2
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan pekat
2 1/2 cawan susu sejat (susu cair)
1 cawan gula
4 biji telur
3 sudu minyak jagung
1 cawan jagung (blender terlebih dahulu)
Sedikit pewarna kuning
1 tea spoon esen vanilla
Sedikit bijan

Cara2
*Blenderkan semua bahan2 hingga sebati kecuali bijan dan jagung
* Kemudian masukkan jagung ke dlm loyang
*Tabur bijan di permukaan adunan
* Bakar pada suhu 180° api atas bawah selama 50 minit atau hingga masak.

RESEPI 2

TALAM CENDOL (Loyang 10x10x3)

Lapisan bawah

Bahan A
130g gula
230g Tepung beras
1sdb tepung jagung
250ml Santan
500ml air
1 sdt garam

Bahan B
200g cendol

Panaskan kukus terlebih dahulu

Campurkan semua bahan Gaul hingga sebati...masak hingga naik wap. Masukkan cendol dan gaul sebati. Tuang ke dlm Loyang yg tlh disapu minyak dan dilapik plastik atau baking paper. Kukus selama 25 minit hingga masak..

Lapisan Atas

Bahan A

230g gula merah
500ml air

Masak hingga gula hancur shj...

Bahan B
180g tepung gandum
250ml santan 
2bj telur
1/2sdt garam
Sedikit Esen vanila

Cara2

Campurkan bhn A bersama bhn B. Kacau rata kemudian masak hingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus 30 minit hingga masak. Lap penutup setiap 10 minit sekali utk mengelakkan air pengukus menitis.

By:Niessa Chang






Jumaat, 15 November 2019

Roti sambal terengganu

Selamat malam..
Mane set ganung.kenal dok mende niii
Sejenis kueh deh..dpn die name Roti hhahaa

Di pic last ad hok siap goreng dh...

Ok kite share resepi deh...

Utk roti..
Tpng gndum sekilo
Telo sutir
Garam 1sk
Gula 4 sb
Majerin 5sb(nk buh bnyk pn xpe)
Yis/ibu roti 1sb
Air suam
(sy uli semua bhn atah tu dgn air suam..uli sapa jd doh xlekat di tgn..dan biakn kmbg)dlm sejam /45 minit

Utk inti
Ikng selayang(ikut suke brp eko pn)
Rebus dlu..pahtu perisi(amik isi die)
Tumbuk sapa lumat.buh bwng meroh sutir,halia sikit(xse buh pn xpe)...
Goreng hingga ikng jd relai(bederai)..minyok sikitt jer deh...tmbh gula garam aji.last buh halba sikit kasi bauuuu yg menawan hahahha

Slmt mencuba..
By: Wan Murni






Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...