Terdapat banyak gula putih dalam tekstur dan fungsi yang berlainan.
Hari ini biar kami cerita sikit apa perbezaan di antara gula kastor dan gula aising:
🔸Gula Kastor
✅Gula dalam kategori gula putih
✅Lebih halus dari gula halus, mudah cair apabila dipukul bersama mentega atau telur.
✅Pilihan terbaik untuk membuat kek, biskut, pastri, roti.
🔸Gula Aising
✅Gula paling halus dalam kategori gula putih.
✅Ia bukan 100% gula, kerana telah dicampur dengan tepung jagung.
✅Kebanyakkan digunakan untuk pembuatan biskut.
Jumaat, 26 Jun 2020
Jumaat, 19 Jun 2020
Apam polkadot
🎀APAM POLKADOT 🎀
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu teh baking powder
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur gred A
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu teh esen vanila
- Filling (blueberi, strawberi, Nutella @ coklat)
- Pewarna
Cara-cara :
- Ayak tepung gandum dan baking powder bersama. Ketepikan.
- Pukul telur, gula, esen vanila dan ovalette sehingga betul-betul kembang dan gebu. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi.
- Kemudian masukkan tepung dan susu cair sedikit demi sedikit secara berselang seli. Gunakan kaedah kaup balik (guna spatula).
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
- Masukkan adunan ke dalam paper cup kecil dengan menggunakan piping bag. Paper cup perlu di alas dengan acuan kuih lompang. Masukkan separuh dulu. Kemudian letakkan filling dan tutup semula dengan adunan sehingga hampir penuh.
- Buatkan dot dot atau apa-apa corak di atasnya.
- Kukus selama lebih kurang 10-15 minit dengan api sederhana.
Nota/Tips:
- Resepi asal apam ni guna 1 cawan gula. Saya kurangkan kepada 3/4 sebab tak nak terlalu manis.
- Pastikan telur dan gula di pukul sehingga betul-betul kembang untuk mendapatkan apam yang gebu.
- Wajib menggunakan kaedah kaup balik semasa masukkan tepung untuk elakkan apam menjadi liat.
- Gunakan api sederhana semasa mengukus untuk elakkan apam merekah.
Selasa, 28 April 2020
Tulis atas kek
Antara bahagian yang paling saya suka tentang kek ialah masa menulis. Dah lama tinggalkan sekolah, jadi kita menulis atas kek aje lah. Bukan setiap masa tulisan cantik, kadang tergelincir juga. Tapi pada saya, mood pun mempengaruhi tulisan.
Resipi buttercream untuk menulis :
200g shortening
100g creamwell
150g gula aising ( ayak )
Sedikit esen vanila
Cara-cara :
Satukan semua bahan. Pukul guna mixer tapi jangan lama. Takut buttercream lembik sangat. Dah pukul, masukkan pewarna. Masukkan dalam piping bag. Ok, dah boleh menulis.
Resipi ganache untuk topping atas kek :
200g dark compound
1 sudu butter
Double boil bahan diatas
Dah cair, masukkan 100g susu segar/ susu cair/ whipping cream. Kacau semua bahan sampai sebati.
Dah suam sikit, boleh lah curah atas kek.
Resipi buttercream untuk menulis :
200g shortening
100g creamwell
150g gula aising ( ayak )
Sedikit esen vanila
Cara-cara :
Satukan semua bahan. Pukul guna mixer tapi jangan lama. Takut buttercream lembik sangat. Dah pukul, masukkan pewarna. Masukkan dalam piping bag. Ok, dah boleh menulis.
Resipi ganache untuk topping atas kek :
200g dark compound
1 sudu butter
Double boil bahan diatas
Dah cair, masukkan 100g susu segar/ susu cair/ whipping cream. Kacau semua bahan sampai sebati.
Dah suam sikit, boleh lah curah atas kek.
Ikan Keli Gulai Berempah Daun Kesum
Resepi Ikan Keli Gulai Berempah Daun Kesum
Bahan-bahan diperlukan:
4 ekor ikan keli (saiz besar)
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 cawan minyak masak
1 cawan air
10 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 inci kunyit
½ inci lengkuas
(Cili kering, bawang merah, kunyit & lengkuas dikisar bersama dengan air)
1 sudu makan serbuk kari
1 cawan santan pekat
7 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
Cara menyediakan dan memasak:
Bersihkan ikan keli dan kelarkan. Gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak masak. Goreng ikan keli sehingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
Masukkan bahan kisar, serbuk kari, santan pekat, daun kesum, dan asam gelugur ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Masukkan ikan keli dan garam. Biarkan mendidih. Hidangkan.
Krdt: Chef Hanieliza 1
Ayam korek-korek
Ayam korek-korek
👉🏼3 keping dada ayam hiris perap dgn sesudu tepung jagung, garam kunyit, goreng garing ketepikn
👉🏼Minyak ayam buang sikit, tumis
-4 ulas bwg putih cincng
-1 sb ciliboh/7 tgkai cili kering rebus dn blend dgn sedikit air.
-2 sb sos cili
-2 sb sos tomato
-2 sb sos tiram
-1 sb sos ikan
-1 1/2 sb gula
Agak nak garing sikit masuk syur yg ampa suka, wjib bubuh carrot, bunga kubis, kcg panjang , tp sis tmbah brocoli..jagung muda pun boleh jgk. Jgn lupa ketuk cabai melaka bubuh skali noh. Pedas lg sedapppp
Gaul 2mnit masukkn ayam td, tmbah garam sikit. Adjust rasa manis2 pedas gittewww..
Masuk Bwg besar hiris tebal skit dgn daun ketumbar, siap.
Kuah sos mst bersalut pada ayam dan syur. tiada kuah banjir, kalo suka bnjir apa salahnya.
Dihidang bsama nsi putih/nsi grg, sambal blcan ulam timun sup kosong.
Kenapa korek-korek?
Pasai lauk di bawah, nk makan kena korek2 nasi baru la cakkkk jmpa lauk diaa...jgn lucah sgt na... Selamat Mencuba dan semoga terubat kerinduan pd unisel batang bjuntai mahupun kampung jaya setia ijok dan seangkatannya 🤣
#atenmasak
#atenshare
#jemputcuba
By:Fatin Razali
👉🏼3 keping dada ayam hiris perap dgn sesudu tepung jagung, garam kunyit, goreng garing ketepikn
👉🏼Minyak ayam buang sikit, tumis
-4 ulas bwg putih cincng
-1 sb ciliboh/7 tgkai cili kering rebus dn blend dgn sedikit air.
-2 sb sos cili
-2 sb sos tomato
-2 sb sos tiram
-1 sb sos ikan
-1 1/2 sb gula
Agak nak garing sikit masuk syur yg ampa suka, wjib bubuh carrot, bunga kubis, kcg panjang , tp sis tmbah brocoli..jagung muda pun boleh jgk. Jgn lupa ketuk cabai melaka bubuh skali noh. Pedas lg sedapppp
Gaul 2mnit masukkn ayam td, tmbah garam sikit. Adjust rasa manis2 pedas gittewww..
Masuk Bwg besar hiris tebal skit dgn daun ketumbar, siap.
Kuah sos mst bersalut pada ayam dan syur. tiada kuah banjir, kalo suka bnjir apa salahnya.
Dihidang bsama nsi putih/nsi grg, sambal blcan ulam timun sup kosong.
Kenapa korek-korek?
Pasai lauk di bawah, nk makan kena korek2 nasi baru la cakkkk jmpa lauk diaa...jgn lucah sgt na... Selamat Mencuba dan semoga terubat kerinduan pd unisel batang bjuntai mahupun kampung jaya setia ijok dan seangkatannya 🤣
#atenmasak
#atenshare
#jemputcuba
By:Fatin Razali
Khamis, 23 April 2020
Kek coklat ringkas mudah kukus
🎀Kek coklat ringkas mudah kukus.
🍒Bahannya
-2biji telur
-6sudu besar gula halus
-1sudu kecik esen vanilla
-½cwn susu pekat
-1½ cwn tepung gandum
-1sudu kecik esen vanilla
-½sudu kecik soda bikarbonat
-½cwn serbuk koko
-½cwn Milo
-1cwn minyak masak
-1cwn air panas
🌠pukul pakai garfu je..
🎀 Topping coklat.:
-½cwn Milo
-½cwn serbuk koko
-½cwn susu pekat
-1cwn air
-masak cara double boiler
-kacau hingga pekat
-tutup api,siap
Hasilnya....
🍒Bahannya
-2biji telur
-6sudu besar gula halus
-1sudu kecik esen vanilla
-½cwn susu pekat
-1½ cwn tepung gandum
-1sudu kecik esen vanilla
-½sudu kecik soda bikarbonat
-½cwn serbuk koko
-½cwn Milo
-1cwn minyak masak
-1cwn air panas
🌠pukul pakai garfu je..
🎀 Topping coklat.:
-½cwn Milo
-½cwn serbuk koko
-½cwn susu pekat
-1cwn air
-masak cara double boiler
-kacau hingga pekat
-tutup api,siap
Hasilnya....
Hari ini nak kongsi cara2 menyimpan cili kisar n bawang kisar agar tahan lebih lama
Bila nak masak lauk pauk atau goreng mee , goreng bihun n goreng kue tiau tinggal cedok jer..stok utk seminggu..😀
Dah nak masuk bulan puasa ni , senang buat stok macam ni...
Cara2 membuat cili kisar
Gunting cili kering lebih kurang 1 inci
Masukkan ke dlm tapis yang berlubang agak besar utk membuang biji cili
Kemudian masukkan ke dlm periuk dan rebus cili hingga mendidih
Letakkan satu sudu besar garam dlm rebusan dan kacau sebentar
Bila telah mendidih , tutup api
Basuh cili tersebut di bawah aliran air paip menggunakan tapis tadi untuk mengeluarkan saki baki biji cili
Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender
100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih ( 8 @ 9 ulas)
Blender menggunakan air tapis
Bila dah siap blender , masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais..
Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut
Cara2 membuat bawang merah kisar
6 biji bawang besar , 10 biji bawang kecil
Kupas bawang , cuci , keringkan dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut
Cara2 membuat bawang putih kisar
5 labu bawang putih
Kupas bawang , cuci ,keringkan dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut
#Tipsdidapur
#Stayathome
#Stopcovid19
Bila nak masak lauk pauk atau goreng mee , goreng bihun n goreng kue tiau tinggal cedok jer..stok utk seminggu..😀
Dah nak masuk bulan puasa ni , senang buat stok macam ni...
Cara2 membuat cili kisar
Gunting cili kering lebih kurang 1 inci
Masukkan ke dlm tapis yang berlubang agak besar utk membuang biji cili
Kemudian masukkan ke dlm periuk dan rebus cili hingga mendidih
Letakkan satu sudu besar garam dlm rebusan dan kacau sebentar
Bila telah mendidih , tutup api
Basuh cili tersebut di bawah aliran air paip menggunakan tapis tadi untuk mengeluarkan saki baki biji cili
Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender
100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih ( 8 @ 9 ulas)
Blender menggunakan air tapis
Bila dah siap blender , masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais..
Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut
Cara2 membuat bawang merah kisar
6 biji bawang besar , 10 biji bawang kecil
Kupas bawang , cuci , keringkan dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut
Cara2 membuat bawang putih kisar
5 labu bawang putih
Kupas bawang , cuci ,keringkan dan hiris kecil
Blender bawang bersama minyak masak
Anggaran minyak masak adalah separuh dari jumlah bawang
Jika bilangan bawang penuh satu blender , gunakan minyak anggaran setengah blender
Dah siap blender , masukkan ke dalam bekas
Letak sesudu garam di atas permukaan bawang kisar tersebut sebelum di simpan ke dlm peti ais
Boleh tahan seminggu @ 2 minggu bawang kisar tersebut
#Tipsdidapur
#Stayathome
#Stopcovid19
Langgan:
Catatan (Atom)
Ayam kicap viral
AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng. 2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...

-
Ayam korek-korek 👉🏼3 keping dada ayam hiris perap dgn sesudu tepung jagung, garam kunyit, goreng garing ketepikn 👉🏼Minyak ayam buang...
-
Antara bahagian yang paling saya suka tentang kek ialah masa menulis. Dah lama tinggalkan sekolah, jadi kita menulis atas kek aje lah. Bukan...
-
Siapa sni suka mkn keropok ni....kmi pggl keropok bawang..hmpa pggl keropok ap ye...Bila dh bosan xtw nk buat apa...jd kita buat keropok je...