Selasa, 6 November 2018

SINGGANG PEDAS IKAN (versi Terengganu)

SINGGANG PEDAS IKAN
(versi Terengganu)
       Bahan-bahan
2 ekor ikan kerisi
4 biji ciliapi
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
3 cawan air
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan (Dibelah 2)
8 tangkai daun kesum
         Cara Membuat
1. Ikan kerisi dibuangkan sisik dan dibersihkan. Kelarkan.
2. Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Masukkan bahan kisar, asam gelugor, 2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
4. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.
5. Hidangkan.

By: Zalinda0105.blog



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ayam kicap viral

AYAM KICAP VIRAL 1) Ayam perap dgn garam, serbuk kunyit dan serbuk kari sebelum digoreng.   2) Masukkan hirisan bawang merah, cili api dan k...