Kung Pao Chicken Chinese Style
Bahan A (Ayam)
2 keping dada ayam -potong kecil
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh kicap pekat (supaya kelihatan gelap sedikit)
1 sudu besar minyak bawang putih
1 sudu teh Tepung jagung
Minyak untuk menggoren
5 tangkai cili kering - potong anggaran 2inci
1 pokok daun bawang potong 2cm
2 labu bawang besar saiz sedang (potong wedges)
1 cm halia (hiris nipis)
2 sudu besar minyak bawang putih
Cara-Cara
Masukkan ayam yang telah dipotong kiub ke dalam mangkuk besar.
Masukkan kicap cair dan kicap pekat dan tepung jagung.Gaul rata
Akhir sekali masukkan minyak bawang putih gaul rata.Perap ayam selama 15-20min.Sementar perap ayam.Sediakan sos kung pao
Bahan B (Sos Kung Poa)
👉2 sudu besar kicap cair
👉1 ½ sudu sos tiram
👉½ sudu teh kicap pekat (supaya warna gelap dan cantik)
👉1 sudu besar sos cili
👉2 sudu teh gula
👉1 ½ tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
👉1/2 sudu teh chicken stok (saya guna 1/4 kiub ayam)
Cara Sediakan Sos
Satukan semua bahan di atas.Gaul rata, kemudian ketepikan sebentar.
Cara Penyediaan
Ayam Kung Pao
Panaskan minyak goreng sebentar bawang besar, cili kering dan halia.Goreng sekejap sahaja.Jangan terlalu garing.Proses 'tarik minyak' Angkat dan toskan
Kemudian goreng ayam yang telah diperap tadi.Goreng hingga masak jangan terlalu garing.Angkat dan toskan.
Panaskan kuali (yang lain)masukkan minyak bawang putih kemudian masukkan ayam yag tela digoreng tadi.
Kemudian masukkan bawang besar,cili kering dan halia yang telah digoreng ('tarik minyak') tadi.Kacau sebentar.
Masukkan sos Kung Pao dan kacau sebentar.Tabur daun bawang dan kacang gajus.Kacau rata
Tutup api dan sedia dihidang panas2.Boleh jugak ditabur gajus semasa menghidang